Pendapat tentang menggugurkan kandungan

Hi, saya ada baby 1yr11m boy, skrg umur laki bini 33thn. Dulu nk dpt baby lambat juga tunggu dlm 2yr+.. Tapi skrg cek UPT positive pula preggy, sy kira2 dlm 1-2bulan period tak consistent. Gaji household laki bini dlm Rm10k+/- tinggal di shah alam. Expenses 1 kereta, 1rmh sewa and 1 rmh beli. Rasa tak ready lagi nak ada anak no 2. Financially and physically tak ready duduk bandar ni. Kalau sy gugurkan kandungan, kami dikira belum berdosa lagi sebab kandungan masih belum ada roh. Hati masih berat utk gugurkan. Mcm mana?

50 Các câu trả lời

Terima kasih yg komen baik2, yg bg pendapat bernas and nasihat baik2.. Sy perasan ada yg remarked follow post sy ni, maybe ramai yg nak dgr pendapat bernas/baik juga dari mak2 yg lebih berpengalaman/berilmu. Kami merancang tapi Allah juga merancang. So lekat jua. Yg ckp xjual kereta, ktorg dh downgrade tinggal 1 kereta. Yg ckp sewa saja rmh, mmg kitorg menyewa shj, rmh beli tu pun husband punya. Masa anak first lg dah suruh jual tapi dia taknak. Byk sgt brg dlm rmh sy yg tmbh/cukupkan. Husband tlg je, tapi tak cukup. Both of us master graduates. Gaji nampak byk, tp xpayahlah kot cerita detail financial management kami. Sy menangis dlm kereta balik drpd jumpa doctor. Byk benda sy masih nk buat dgn ank first, byk benda lg nak belikan utk dia, risau tak dpt bg kasih syg secukupnya/equally. Dgn husband selalu sgt outstation, baru anak 1 pun dh mcm sotong dgn kerja n hal rmh. Ank first sy dpt bg mkn sebaiknya, ikan salmon almost every week, rak buku penuh, mainan dh mcm homeschool, hari2 sy dpt bacakan buku, sy ajr mkn sendiri, breastfeed etc2. Kuning shj 2 bulan dulu. Dgn trauma beranak 12jam dulu masih berbekas, sy jd takut EDD December ni. Ya sy mmg lemah, sbb sy cuba nak jd yg terbaik. Husband sy helpful, tp dy selalu outstation. Nak kerja luar bandar takde position sesuai. Nk duduk rmh murah tp jauh, mcm mana kebajikan ank2 yg sebenarnya byk hidup dlm kereta drpd dlm rmh. Tq yg ckp hidup ni kita harungi je. Mungkin baby tu penyelamat/ husnuzon. Sy faham ank rezeki, tp nk ada ank ni juga amanah. Sy tunggu atleast ank 4thn so that babysitter/yuran sekolah dh murah sikit.. Amanah sepatutnya dtg dulu sebelum rezeki😭

4t trước

Sis, saya pun hampir sama dgn sis dari segi financial and spending. Saya dapat anak ke-2 bulan march lepas. Walaupun anak sulung saya dh 4 tahun. Saya masih lagi tk ready. We will never be ready. Baby 2nd saya ni pun tk dirancang. Padahal masih lagi trauma 36 hours in labor waktu bersalinkan si sulung. Jahit terbuka, PKP Lagi. Tahu tahu pregnant. Saya pun nangis sb takut saya tk adil dgn anak sulung, takut tak boleh nak bahagikan kasih sayang. But alhamdullilah since my 2nd born is here, rezeki tu ada je. Dont worry too much, ada jalan dia. Selagi kita usaha. Also, saya involve kan anak sulung saya dgn my pregnancy. Saya bawa pergi checkup, bagitahu dlm perut ni adik dia. Penerimaan dia sangat bagus. Talking about babysitter/yuran dah murah. Anak saya dh mula sekolah dari umur 1 tahun, piano class, swimming class. Tak tahu mcm mana kami boleh spend so much . Tapi alhamdullilah rezeki tu ada selagi kita usaha dan kena tekadkan niat yang aku nak bagi yang terbaik untuk anak anak.