gdm

salam...sy ad gdm,.tp bacaan pagi je bermasalah..dlm [email protected] lain smua ok xpnh lbh dr target doc nk.. mcm mana ye nk buat..mlm nasi memang xmkn lngsung..last mkn ptg..kdang smpaii pening sbb tahan lapa.. risau bby lg.. ada siapa² tahu x..nk bt bacaan pg tu normal

34 Các câu trả lời

Sy gdm... Last mkn nasi pko 8 mlm.. Air kosong 4 gelas paling kurang slepas 8mlm.. So gula akan turun ngn cpt.. Total sehari air masak 2.6liter sy mnum alhmdulillah gula sngat ok dh skang dri sbelomnya. N mlm lpas pko 10 sy check gula paling tnggi 5.8 bila pagi pko 9 sy check sbelom sarapan 4.7-4.9 je biasanya.. Sy pkai ayah sy punya mesin check gula dlm darah tu so snang skit lah nk kontrol... Nasi jngn amek bnyak lebeh bagus meratah lauk bnyak xpe kenyang jgak sis.. Sy slalu mcm tu je... Sbb kadang2 x tahan sbb kite gdm mlm kan xleh mkn.. Klu lapa sngat sy mkn roti bjirin cicah teo gula satu sudu kecik alhmdulillah gula x naik tinggi pon... Strest dn susah hati pon xleh tau sbb bila kite tekanan gula akan naik 1-2.5 point

5y trước

wahh tq sis..nti sy cuba.. mnm air msk byk..tq yee..😘😘

Esok bsp, malam ni start puasa, makan berat stop 7pm. Malam sblm koi10 tu minum air kosong ja kalau lapar makan buah yang xmanis... Sy buat mcm tu pg tu bacaan 4.7 cmtu. Kalau awal dlu sy makan henti koi9 koi10 pg tu mmg 5.2 5.3 😂 jgn xmakan lgsg, xmkan pn susah gula nk turun... Sy selalu nk buat bsp mmg makanan berat stip koi7 slbihnya hentam buah ja la

5y trước

oo ykew..tulh klu xmkn pn xlh jgk kn..ok sy cuba..tq infoo...

Sis, kalau tahan lapar n xmkn lgsg drp ptg ke pagi pn gula xkn turun sis sbb metabolisma kita menurun bila xde gula / makanan utk dicernakan.. jd gula yg ada drp mknn terakhir diproses perlahan² sementara tggu sis mkn lg.. xvalid pn utk result bsp if sis puasa lebih 10 jam.. mkn apa² snacking sblm pkul 10 & jgn terus tidur..

5y trước

ykew yunk...oo mcm tu..baru th..sbb sy biasa mlm mkn roti dgn air susu je..sblm pkl 9.. hrp nti bsp ok lah.. pnt ulng alik klnk

sy sarapan pagi je minum air manis..bila naik tghri dan malam minum air masak je..tu pun lpas makn nasi minum air sampai 2 cawan besar air😅 last2 3,4 kali ulang alik g tandas haha Makn tghri ngan malam tu mcm biasa je..bedal je makn Alhamdullilah kptusan ok😅 risau je masa tu

Mkn nasi tu bole...tp kne seimbang.. nasi kene sikit...kene ada syur..dan lauk... Sayur..adalah sbgi penapis..gula... Kalau puan ade pegi kelas diet control..berkenaan dgn gdm..dia akan ajar... Nsi kne krg.. mkn syr dan lauk byk xpe... Sbb sy pn ade gdm... Alhamdulillah.. bacaan ok..

5y trước

ok sis..tq info...nti sy cuba amalkan..😍😍

Sy gdm gak kdg cek sndri bkn wktu bsp prnh lbih 6..trkjut. Trus cek stngh jam.plak alhmdulillah trun jd 4 lbih. Kdg faktor kite xckup wktu puasa pn xbole jgk tp trlbih sngt xbole jgk. Kne pndai imbang. Lapa sangt mnum ssu je nurse ckp. Roti xpyh amik dh sbb tu karbo

5y trước

ye btul..kdg stres jgk kalau 3 ari dh kena repeat bsp.. tp ni doc bg 2mgu lg.. atau sebuln.. hrp nti ok lah..sbb skrg bru nk msk 30w..xnk lh insulin...hihi

Stiap org x sma..lain2 cara nk control gula dlm darah..cuba sis shari sebelum pi klinik jngn amik nsi langsung dn air manis..gntikn mee sup gn roti je..atau tghari mkn nsi sikit..sblm kol 8 mlm mkn mee or ketiau sup..lps tu puasa..tgk result esok kt klinik cmne..

5y trước

Kalo sis nk mkn nsi boleh je..cuma amik wktu mkn tghari,nsi dalam 1 or 2 snduk je....lbihkn lauk gn syur..sblm kol 8 tuk mkn mlm sis jngn amik nsi..gntikn dgn roti or sup2...tapi cuba shari jngn amik air manis..

Sy pun prna mcm itu sis...sampai tak mkn mlm tu... Jam6 ptg lagi sy mkn sekali cek pagi2 bsok jam8 masi juga tinggi...last2 kna suru cucuk insulin...risau sy bby dlm perut ada apa2 sebab nak jaga gula dlm drah ja... Tp skrg ok dah sy cek sdri tak pula tinggi...

5y trước

kan ssh nk cntrol.. dga insulin tu trauma..😩

Sy ada sej. keluarga belah mak.. tp sbbkan risau, sy jenis xsuka makan or minum manis2. ritu cek doc. result bfore 4.0 after 4.9. Sy amalkan minum byk air kosong. Nasi mkn jugak. Sy syorkan awak bykkan minum air msk byk². Goodluck

5y trước

yee sy mmg amal air msk..tq awk infoo..nti sy cuba lg..

Mlm makan je, tapi dalam segenggam nasi, sayur, lauk ikut portion. Air manis x yah minum dh mlm2. Nak smpi ke pagi, minum air byk2. Sy buat gitu. Sbb sy biasa pagi 5.2, 5.3 dulu. Esok last bsp sy. Next week dh admit.

5y trước

sy nsi pn xmkn mlm..air mnis mmg xamek.. kdg² ats drh jgk.. tp tkp sy try lg..tq awk..