Siapa ada diabtes

Sy nak tanya sesiapa yg pnh ade pengalaman kencing manis , bole tk share mcm mn nk kurangkn bacaan bsp ? Sy first time prenant . Setiap kali check bsp puasa mlm pg msti sy sngkut bacaan lebih dr 5.4 . Tp klu ptg hgga mlm bacaan ok . Skrg sy kena mkn ubt diabetes dr 1 biji naik 2 biji dan bakal cucuk insulin pulak . Sy risau sgt² . Sy ada diabates start prenant . Ade tk risiko klu cucuk insulin pd kandungan ? Share tips dan pengalaman .

9 Các câu trả lời

Pengalaman saye.. masa preggy ade GDM on ubat & insulin… 1. Bykkan minum air masak.. 2. Tukar beras pakai beras basmathi faizah.. ikut waktu bila mkn.. mcm sarapan pukul 8pg mkn tgh ari pukul 12 mkn mlm pukul 6ptg.. bila lapar mlm mkn buah.. tu pon sebiji x boleh byk.. tgk jenis buah yer… saye selalu mkn buah epal sebiji & jambu batu setengah je.. baby saye Lahir pramatang 35weeks dgn berat 2.04 kg je… baby saye Lahir secara emergency czer sbb dah lemas.. x semesti nyer ibu ade gdm baby besar… lagi satu klu ibu gdm ni 38weeks dah kena serah diri dekat spital… 🤭sekian pengalaman saye… ☺️

Mcm saya . Asal ubat 2biji sehari sekali terus jadi 4 biji 2 pagi 2 malam lepastu ke insulin . Saya mintak izin dr tak nak makan ubat sbb saya jadi cepat penat asyik nak tidur je . So saya ambik insulin je 6unit malam . Tips makan mcm kita tengah diet . Nasi besar penumbuk . Sayur lebih buah lebih . Yang penting makanan berkarbo kurang kan . Donat semua tu separuh ja boleh makan . Bihun kue tiaw mee pon sama .jaga makan in sya Allahh baby okay . Air masak minum banyak .

12mo trước

start sy tahu sy kena diabetes sy amalkn minum air masak , selain tu sy dh tk minum . mgkin cara permakanan sy masih silap lg . terima kasih puan sudi bg tips dkt sy . sy cuba perbetulkn balik .

Minum air masak bnyk2..sbb sy pun sejenis tinggi pagi.. sy akan last mkn pukul 6.Sy akan kurangkn makan + xkn amik air manis langsung.. alhamdullilah pagi tu mesti dapat dalam 4.3-4.5.. Risiko kalau xjaga takut baby besar/anak kita pun ada kencing manis bila lahir..

1y trước

terima kasih byk² sy cuba tips puan ya , mtk halalkn . mn tahu lps nie bacaan pg sy nmpak cantik . biskut jenama ape ye puan mkn tu ? sy nk cuba nty . lg sekali terima kasih byk² sbb mmbntu :)

Tips saya makan buah epal hijau 2 hari sebelum check bacaan. Serat dalam epal tu akan kawal insulin supaya bacaan dlm gula kita stabil🥰 kalau mmg sblm mgandung ada kencing manis, makan stiap hari smasa mgandung lg bagus ..inshaallah sis boleh cuba

dua anak kna gdm...tips dia..mmg xminum dah air manis smntara waktu..hari2..mkan sayur hijau ja..2 jam ambik bsp..mmg xmkn dah.kesian ke baby..lpas lahir nk kna ambik drah di tapak kaki..ibu kna berkorban kjap utk mkn..

Kalau macam saya 3 hari sblm bsp mmg jaga makan xminum atau makan manis langsung dan amalkan makanan sihat sblm bsp tu syukur mmg lps smua

12mo trước

terima kasih puan , sy akn ikut tips puan jgk . terima kasih bg tips dkt sy . sy cuba bt ..harap menjadi .. :)

saya gdm on insulin.. 2jam lepas mkn bsp mesti kurang dari 6.4 . bgun pagi bsp mesti kurang dari 5.4.

12mo trước

mungkin cara permakanan sy salah . bacaan sy ttp sama 5.4 . sy cuba ikut tips org yg dh ade pengalaman , harap berkesan utk sy ..

kurangkan pengambilan carbs yg lebihan

12mo trước

terima kasih puan , sy cuba .

malam last makan pukul berapa?

1y trước

mkn last kol 7pm , ble rse lapar sy makan oat dan air masak sblum kol 10pm .9.50pm sy dh stop makan oat atau air masak .