angkat berat

salam. sya ibu yg kje kdai mkn. kje sya agak berat. walaupun tugas sya isi nasik. sya memerlukm tenaga utk cedok nasik. buat perut sya cramp. dan srbelum bukak kdai. sya kna asingkm sudu nasik. ade setong sudu nasik besi. hri2 sya angkat. cma smlm. sya x larat. sya mntk tolong staff llaki angkat. sya ckp. ' pkcik angkat sebelah, sebelah lgi sya angkat ' sbb tong tu berat. pkcik tu ckp ' xpe biar pkcik angkat, awak tu ngndung jgn angkat berat sgt ' . trus sebakkk. ouhh msih ade lgi org yg fikir mcm tu. sya trpksa korbankn smua tu. sbb sya pnat dgr tomahan org. ade llaki lmbut ni ckp ' ngndung bukan alasan utk x buat kje '. jdik sya ttap buat berat. angkat pinggan mngkuk. tarik air. sya lupakan seketika sya ngndung. sya pejam mata stiap kli cramp tu dtg. sya pujuk diri sya. ' xpe, susah mse ni. insyallah nnti nk melahirkn mudah ' . ank first sya start kje 7bulan. alhamdulillah, jln buka tpi x sakit. sakit start 8cm. dlm sejam je sakit trus beranak. jdik yg kdua, sya kje dri awal mngndung. sya mngndung yg kdua mse ank first 5bulan. sya merancang tpi Allah swt ttap bgi. jdik sya hrap, sakit yg sya alami skrng akn mudahkn sya beranak. org buat sya. tpi sya x blas pon. sbb sya tkut nnti kna mntak maaf . pnjng lgi story sya. tpi nnti sya smbung yee. nk tnya. xpe ke angkat berat. ade effect tak kt bby? effect kt sya xpe. sya redha. now kndungn dh 5bulan.

2 Các câu trả lời

Kalau boleh jangan angkat berat sangat sis, sis nak berkorban boleh tapi jangan sampai bahayakan ibu dan baby. Jaga keselamatan sis dan kandungan, tambah pula jarak kehamilan dekat. Sis masih belum sembuh sepenuhnya daripada proses bersalin yg lepas. Semoga Allah permudahkan urusan mommy dan baby

4y trước

Betul tu sis. Kesihatan sis dan bayi adalah keutamaan. Mulut org kita tak boleh tutup, jangan fikirkan sangat apa yg org kata. Mereka tak lalui apa yg kita rasa. Lgpun kehamilan sis jarak dekat lagi kena jaga kandungan. Macam saya sekarang kandungan keempat ada mengalami turun darah 2x sebab masa kandungan2 yg lalu saya masih buat kerja berat macam biasa (walaupun anak kedua dan ketiga jarak kehamilan dekat-kurg 1 tahun). Sekarang memang tak boleh buat kerja berat langsung sebab perut kerap cramp, tapi alhamdulillah kandungan masih selamat. Orang lain takkan faham apa yg kita rasa, dan setiap kandungan tu berbeza2 pengalamannya.

Klau boleh sis.. Jgn la angkat berat.. Kesian baby.. Sis pn jgn la stress2.. Semoga dipermudah rezeki dan urusan utk sis dan keluarga ya❤️kuatkan diri sis..

5y trước

hai sis. sya lh ibu yg post gmbr no acc tu. kna kecam truk sbb org ingt scammer. tpi sya dri dlu lgi dh share kisah sya. antaranya yg ini. ade bnyk lgi. xkn lh msih scameer.