Ada tak sama mcm saya ?

Hai , sya first mom. Lpas ja branak sya trauma gila dgn branak/mengandung. Sbab sya alahan truk & masa mngandung mcm2 pemyakit sya dpt. So sya takut nk brsama suami🤣 suami sya jenis x memaksa. Dia xda hint apapa pun. Sya plak x makan ubat prancang. Sya nk mrancang sndri. Actually sya czer. Czer x sakit tapi lagi sakit brpantang sndri lpas tu bila ank sakit atau kembung mertua suka sindir . Sya mak dah mninggal. Kalo mak sya ada lagi mesti dia jaga sya mcm mana dia jaga kakak2 sya sebelum ni. Turn sya ja mak dah xda. Dpt lak mertua skit2 nak slh kan sy. Prnah ank sya warded berak brdarah. Dia tduh plak kta x jaga makan. Wallahi sentap sya masa tu. Dia dtg utk jga hati kluarga sya ja . Tapi kluarga sya x tahu pun yg dia bukan jaga sya. Suami sya yg mandi kan sya masakkan utk sya sdiakan mkn mnum sya. Dia x buat apa pun. Tapi klo kluarga sya dtg bawa mcm2 utk makanan bpantang , dia buat2 rajin masak itu ini. Tapi bila kluarga sya balik dia trus buat tak tahu. Sya prnah tanya dia “mak knapa ank sya mcm ni mcm tu” dia cuma jawab tanya la org yg bpngalaman. Masalah nya dia pun bpngalaman bukan? Habis tu suami sya lahir dri mana ? Tingkap? Sakit je hati. Sbab tu sya lagi suka brtanya disini. Kdg ada yg reply alhamdulilah kalo xda reply sya try google . Sbab sya prnah mngadu dgn mertua anak sya kembung perut dia cuma ckp “haa tu la korang fkir sng ke ada ank?” Dya x mengeluh pun sya cuma bertanya mcm mana nk buat utk hilang kan kembung perut . Sya nak ckp dkat suami yg mak dia kata mcm2 tapi suami mana nk prcya. Yala sbab itu mak dia.

3 Các câu trả lời

saya awal2 dah pesan dekat suami, kalau ada rezeki untuk anak kedua, saya taknak berpantang dengan mak dia dah. saya stress sampai masuk hospital sebab hypo. suka salahkan saya, anggap saya macam tak layak jadi mak. mula mula payah nak hadam perangai dia, tapi sejak saya jarang jumpa dia, busy jaga anak, keluarga sendiri, dah kurang rasa macam tu. cuma, memang susah nak lupakan apa yang dia pernah buat. dan sebenarnya, suami mmg betul2 kena memahami keadaan macam ni. isteri takkan suka suka terasa kan. suami kena faham, kita ni bukan seseorang yang dah biasa dengan family dia. kalau awak dah tahu perangai mil macam tu, tak perlu tanya apa apa dekat dia dah. sekarang zaman online, apa apa boleh google, boleh study research sendiri, dah ada banyak platform. tak perlu share semua perkara dekat dia, sebab dah tahu jawapan dia apa, kita pun taknak sakit hati. kita jaga diri kita, kalau menjauhkan tu lebih baik, taksalah pun 😊

2mo trước

Sya x dduk dgn mertua . Sya duduk ruma sndri tapi mertua dtg sbab dia takut fmly sya kata apa pula kalo dia x dtg . Pdhl fmly sya ok je . Sya lg selesa bpantang sndri . Sya rasa ada mertua ni buat sya terbeban . Sbab kena basuh pinggan bkas mrka makan. Sya plak jenis x bleh nmpak dapur sya kotor. Sya ingat lagi 4 hri lpas bsalin sya dah basuh pinggan periuk. Lap meja makan. Sya ksian dkat husb pnat sgt dia. Yala smua bnda dia buat. Shari tu nk msk kan sya mknan bpantang lpastu nk kna masakkan mertua la pulak. Urus anak mandikan anak. Lpas tu kna uruskan sya la pula yg skit2 lapar lpas mnyusukan anak. Cuci baju. Kemas ruma smua husb buat .

Bersabar lah sis selagi boleh sabar. Sis tak kesepian. Ramai menantu2 dlm ni rasa benda yg sama. Diperli dihina disakiti mertua. You’re not alone. Harap generasi kita nanti bila dah jadi mertua kita buang jauh2 sifat toxic ni