Suami suruh bhenti kerja

Salam. Sy nk minta pendapat. Suami sy ni marah ada kala mmukul, ni skrg dia suruh sy bhenti kerja. Otak ni pikir tk worth it bhenti sbb dia, kang lg byk dia naik tgn, anak baru 10bulan..#advice #bantujawab minta pndapat

19 Các câu trả lời

mohon maaf saya hanya bagi cadangan . TOLONG JANGAN BERHENTI KERJA SIS ! saya telah melalui fasa dimana sewaktu jadi suri rumah , saya rasa direndahkan oleh suami sendiri . tak hormat perasaan sebagai isteri sebab takde apa. dia rasa macam terbeban sebab dia sahaja yang jadi sumber kewangan . nak beli barang keperluan anak atau keperluan sendiri kena fikir banyak kali . dia lebihkan hobi dia takpe . keperluan anak isteri diminta jimat2 padahal sudah habis kira kira jimat sudah . saya ulang tolong jangan berhenti kerja akak , anak boleh hantar pada pengasuh , fokus kerja untuk keperluan diri sendiri dan anak . yang suami bagi alhamdulillah boleh saving atau guna untuk keperluan . satu lagi kalau kita ada income sendiri at least apa apa jadi kita ada sumber income kita sendiri untuk teruskan hidup tanpa bergantung harap pada suami . nanti kalau tak kerja stress kena fikir panjang kalau apa2 jadi . kita dibiar terkontang kanting .. Alhamdulillah now saya dah kerja . dah ada semula income sendiri . suka tengok anak happy dapat sediakan keperluan dia . tak perlu merayu2 lagi . boleh saving sendiri untuk emergency dan sebagainya . tolong doakan saya juga supaya dapat jalani kehidupan yang lebih baik. Alhamdulillah setiap kesulitan Allah bantu satu persatu 🤲🏻

Abg sy jenis baran tp xpernah lg naik tgn kat bini. Mak sy mmg selalu mesej my SIL klu abg bt hal ke start marah2 ke maki hamun ke terus inform mak. Mmg mak sy terus kutip my SIL and sekolahkan abg sy on the spot. kami rasa bersalah nk kawenkan dorang tp dorang couple smpai 10 thn, smpai menangis merayu2 nk kawen.. bila kawen my SIL mcm angel selalu backup abg, sedangkan kami ni dok menyumpah abg dr blkg. sis, klu ur in laws baik, cuba libatkn dorang.. sebab perangai laki baran ni patutnya family dia yg plg tau. n pls jgn berenti keje. my sil dulu berenti keje sbb xnak pjj ngan abg sy, tp lps tu sy tgk dia pon stress sbb abg selalu marah dia dpn2 org. klu sy nmpak mmg sy yg tlg melawankan abg. skrg ni dia dah start keje blk nmpak happy sbb xbyk masa kt rumah. Abg jns baran n suka merendahkan my sil bila ckp (sejenis narsistik) tp tgk hujung minggu dia mesti bwk my sil pegi jalan2. beberapa bulan sekali dia bwk my sil pegi resort ke apa utk bercuti.. mungkin sbb tu lah kot sil sayang sgt abg sy tu.. mmg kami keluarga dah standby kalau dorang cerai ke apa kena buang keluarga dah abg tu.. will support my sil ngan anak buah je.. cuma satu point yg ok lg sbb abg sy masih dgr ckp mak..

2t trước

Bless ur family and u!

My advice: 1. Jangan takut. Melawan (in a polite way) if dia naik tangan. Takpun ugut sesuatu macam awak cakap dengan suami, awak akan balik rumah parents if dia naik tangan lagi. If awak ada option itu. 2. Tell anyone yang awak percaya pasal benda ni. Start bercerita. If anything happens to you, at least you ada back up. 3. Mati hidup semula, awak jangan sesekali berhenti kerja. Segalanya perlukan duit hidup zaman sekarang ni. 4. Banyakkan berdoa minta petunjuk daripada Allah apa yang terbaik untuk perkahwinan awak. Semoga ada kebahagiaan dan sinar baharu dalam hidup kita semua. Moga moga dipermudahkan ilahi.

saya pernah ada masalah mcm awak ni. nasihat saya kalau masih nak bersama suami awak kena bgtau fmly atau adik bradik awak. sruh diorg pggil suami bersemuka dgn diorg. dia mungkin akan brubah. kalau nk cerai awak blh je trus prgi makamah .saya harap awk cepat2 ambil tindakan. takut jd lebih teruk. mental kita akan terjejas. mcm sy jenis berahsia tk bgtau sesiapa. last skrg kena axienty dan trauma. rasa menyesal tak ambil tindakan awal2. diri sy skrg dh tk mcm dlu. byk brubah. sy jd cepat takut, gemuruh. benda simple2 je tp tkut mcm ada hantu

Kalau dah sampai naik tangan ni kena libatkan family. 2 of my family members has faced this issue. Family perempuan which is my side, ajak family lelaki berbincang. Bagi nasihat and tanya what they want in their marriage life. Kalau rasa tak boleh hidup sekali and nak memukul anak orang, family perempuan minta lepaskan. So short story, masing2 muhasabah diri, bermaafan and both of them are happy now.

2t trước

💯

Awak, saya yg ada husband jenis x angkat tangan pun menyesal berhenti kerja. Sebab skrg ni semua benda perlukan duit. Ini kan pulak kalau ada suami abusive + ada anak uishhh saya tak recommend la nak resign. Nak hadap suami abusive satu hal, pastu nanti ada masalah kewangan lagi la haru hidupp 😰

wslam. kenapa dia suruh berhenti kerja ? jangan berhenti kerja. nnti dia akan lagi stress bab duit plk. tmbh plk bila awak tk keja suami akan rasa dia paling berkuasa. sekali jnis ni suami suruh berhenti kerja dia tk bg kerja dh smpai bila2. benda ni jd kt sy. nk beli brg apa kita suka pun tk blh dh

jgn brhnti keje sis.utk prsediaan msa akn dtg apa2 jadi.pnah tngk wanita xkeje,suami mninggal,dduk sedih mcm tu jaa.nk drive xleh.nk bwak moto xleh.anak2 xtrjaga,xda duit.ada jgak tngk wnita yg bkerja,smsa suami mninggal,dia mmpu bngkit utk anak2 dia.drive pun pndai.sis kena keja utk msa depan sis juga❤️

Pemarah dan ada kala memukul? Memang tak berbaloi berhenti kerja. Puan beri amaran tegas pada dia; jika marah dan pukul lagi, aku report polis dan isi borang cerai. Kaki pukul bini pulak. Apa hal? Nak hidup dgn marah2 dan pukul bini, baik kahwin dgn beg tinju. 🙄

Haaa?? Memukul? Dlm taklik ada kalau pukul boleh jatuh talak kan. kalau perempuan bayar rm10 utk tebus talak, terus jatuh talak rasanya. Kalau tak bayar lagi jatuh ke talak kalau kita kena pukul?