First Time Mengandung

Salam, setelah 6 tahun, akhirnya kelmarin di sahkan hamil oleh doktor. Kelmarin p hospital utk buat rawatan kesuburan. Belum mula dah hamil. Baru 6 mggu, apa benda yg boleh n xboleh sy buat utk jaga kandungan... Risau pulak

13 Các câu trả lời

Wslm Alhamdulillah syukur tahniah mummy to be so first trimester ni sis kena amalkan pembacaan tentang kehamilan yea supaya kandungan sentiasa selamat dan sihat saya doakan yang baik² untuk sis dan baby semoga Allah mudahkan semua urusan kita dan btw kat sini saya ada beberapa tips tau ..kena selalu minum susu dan jangan buat kerja sangat jangan berdiri lama kalau tak nanti pening paling penting after berdiri 2@3minit better duduk yea..jangan angkat benda berat even gula 2kg pun dah berat bagi orang awal pregnant .. so jika bangun dari tidur duduk dulu pastu baru jalan kalau bangun tidur terus jalan nanti pening makin jadi² .. Jangan makan manis² yang pasti jangan makan benda yang boleh buatkan kandungan terjejas atau keguguran awal janin contohnya jangan makan betik muda atau masak dan nenas serta apple hijau diawal kehamilan ..nenas tu after 38weeks baru boleh itupun sepotong dua je boleh ...apple hijau awal kehamilan memang kena elak sebab bila kita makan benda terlalu masam benda tu bagi effect kat baby comel kita tu.. Betik pula memang ada risiko baby punya kesihatan terjejas, dan semua info tentang makanan boleh makan dengan takleh makan sepanjang pregnant ni semua ada tertulis di group ni yea cari je semua dia tulis.. banyakkan minum air kelapa dan amalkan jus mamariam sebab badan lebih tenaga minum tu saya pun minum jus mamariam alhamdulillah HB cantik sebelum ni..semua masalah beransur baik after minum tu.. jangan makan ketam atau kerang ...btw kalau nak makan seafood pastikan masak betul² yea jangan terlebih makan takut gatal nanti, semua lauk lain pun kena masak betul² pastikan betul² masak. Jangan makan benda separuh masa contoh telur separuh masak hehe ..satay ayam ke daging ke jangan makan yea nanti bahaya sebab daging separuh masak je tu. Kalau makan pun satu dua je jangan lebih dari dua.. banyakkan berdoa ..owh yea awal kehamilan ni jangan bersama suami dulu yea takut janin terjejas ..tapi boleh je cuma memang kena slow sangat² kalau tak nanti berlaku geseran dan keluar darah tapi tak banyak dan tak bahaya kalau banyak refer doc kalau sakit direct doc.. so seeloknya tunggu 12weeks ke atas maksud janin usia 3bulan time tu guide dia dah banyak so time ni pun kena slow²..oke sepanjang kehamilan kalau terdapat tumpah darah warna yang buat awak rasa bimbang risau better refer doc tau ..bulan puasa ni jangan paksa diri yang penting kesihatan baby..abaikan kalau orang cakap apa² pun..jangan stress² kena happy selalu yea.. jangan melompat pula hihi..elakkan daripada benda yang boleh buat awak rasa stress ke apa yea.. and one more waktu sepanjang kehamilan pastikan tidak memakai apa2 product kecantikan kulit atau kosmetik ..kalau nak pakai pastikan dapat kebenaran dari doc ..kalau alami alahan pada kulit kena stop sebab kita tak tau baby kat dalam dah kena effect apa.. and kalau keputihan ada waktu pregnant ni dan banyak sangat serta gatal atau berubah warna cepat2 cari penyelesaian sebab nanti apa² baby dengan awak yang merana hehe itu saja perkongsian saya dekat awak semoga bermanfaat InshaAllah selamat berpuasa😙

4y trước

Hihi takpe sis semua mummies macam tu ada yang rileks je ada yang alahan biasa je ada yang teruk sabar yea doa banyak²

Banyakkan rehat sis... Kalau blh elak bersama suami dlu smpai usia kandungan 3 bln. Jgn buat kerja2 berat... Ni dktor yg nasihat dkt sy dlu sbb sy pun lmbt lekat baby. So, mmg dia suruh jaga elok2. Siap dia pesan dkt suami sy jgn bg sy masak... Baring je. Pepun, tahniah sis.. ☺️

4y trước

Tq, tu la sy pn mmg xlarat sgt... Suami ja yg buat smua... Alahan pn teruk mgkin faktor usia juga... Kdg2 lembik asyik muntah aje

saya pun mengandung first baby lps 6 tahun kawin...jgn buat kerja berat, bykkan rehat..happykan diri.. suami saya pesan kena gembira selalu.. saya sampai suami paksa tido siang..awal2 dulu rajin jugak tido..dah masuk 4 bulan ni mls dah nak tido siang..

4y trước

demi kebaikan kita jugak kan..ikut je lah

Alhamdulillah... Rezeki.. Banyakkan istirehat dan kurangkan aktiviti lasak, naik trun tgga, angkat barang2 berat..

Tahniah sis, first trimester kena jaga betul2, kena cukup rehat. jgn angkat brg2 berat atau buat kerja berat2.

Alhamdulillah.. Tahniah sis.. Jaga diri, jangan buat keje berat. Boleh makan folic acid & minum susu

4y trước

Tq ya. Insyaallah

Tahniah sis. Allah hiburkan hati setelah ttc lebih 6thn sis. Syukur. Tumpang gembira

4y trước

Wc...doa mendoakan

Wahh alhamdulilah syukur.. Tahniah awak! Jgn buat keje berat2 rehat bnyk2 k..

Precious pregnancy. Nanti doc akan jaga kita lebih sikit dari orang. Tahniah 😊

4y trước

Yes.. sy pon under unvoluntary subfertility.. so checkup dan scan tu banyak sikit..

Tahniah . Jaga kesihatan selalu