Kurang berat badan

Hi,salam semua... Sy nk tanya,bagaimana nak tambahkan berat badan sy ketika preggy 2 bulan ni?Any tips? Berat bdan sy 41.3kg tp nurse nak sy naik ke 45kg utk check up yg akan dtg nanti.

18 Các câu trả lời

Trimister pertama normal brt kurg kdg sbb perubahan hormon & sbb alahan. Nt start trimister kedua nt akn naek brt mcm biasa. Time tu jgn tkjut mkn ckit pon lju je brt naek. Skrg ni biakn je. Asal hb ok bp ok gula ok n bby pon sihat semua tu xde mslh. N kalo doc xde kata ppe Kira still normal. Kdg nurse suka buat kalut lbh

Lbih kurang sy la tu..sblm pregnant berat 42kg cmtu..skrg dh 21 mnggu, berat naik smpai 48kg lebih..trus kena mnum air gula awal..sbb berat naik bnyk 😅😅 awal2 dlm 3 bln kehamilan biasa mmg xda selera mkn sbb alahan. Lps dr tu msti puan ada selera mkn tinggi.. 😊

Wahh nurse mtk naik kn berat smpai 45kg??byk nye.. Sblm mgndung berat 45, mse sy first trimester mg xbyk naik, mse tmbg 20week 49kg.. Slalu kalo naik mndadak nty nurse bising ckp gdm laa ape laa. Huhuu..

Cuba try pati delima gulsan. Sy minum pati tu setiap hari. Berat badan senang naik. Sis try n error je. Kalau tak naik jugak minum pati tu try cara lain pulak

Minum susu. Sy mnum susu, stiap bln naik 4kg spjg pregnant . Pening lak nurse , hihihuhi. Tp, alhamdulillah, sy xde apa2 mslh

Nurse suruh naik sampai 4kg ke? Klu nurse kk sini boleh naik 2kg je maximun sebulan. Kalau tak suspect gdm.

Same mcm sy 16weeks 41kg..bile 19weeks trus naik 44kg..tp kne mnum air gula pulak bile brat byk naik..

saya berat badan 38.5kg smpai skg tk naik2 lagi tkde selera nak makan🥺

Makan lebih makanan karbohidrat kalau nk tambah berat, mcm nasi ke pasta ke..

Sya sudah nak masuk 27week preg,tp berat baru 44.lebih,tak smpi lagi 45kg.