IBU BERDARAH O-

Salam semua. saya berdarah O, suami B. kebanyakkan kes yg sy baca bila kita drh O ni tinggi kmungkinan baby senang sgt dpt kuning. ada tips ke nak elakkan prkara tu?

37 Các câu trả lời

sy darah O. ank msa lahir, xde kuning. tp dktr tahan sy kt wad dgn bby smpai 3hari. balik rumah tu baru bby dpt kuning. tp seminggu lebih je kuning dia.. petua sy, kerapkn bg bby susu. tp sy susu kurang, cmpur dgn susu fm jgak. bila mlm tido mmg bukak lampu, bila siang, letak je bby kt ruang tamu, asalkan kene chya matahari. sy xjemur kn bby. sbb mak mertua yg jga bby, mmg dia xjemur bby. asal bby kene chya pn dh ok.. bila pakai baju jgn baju tebal lapis2.. jnis ank sy cpt berpeluh, mmg pakai baju lubang2 je. tp mlm pakai baju tebal sbb sjuk kn. bby pn sy xbedung sbb dia dah bukak sendiri walaupun dlm hari 😅.. makanan msa pantang pn kne jaga jugak..

berdasarkan pengalaman bersalin anak 3x..2org anak kena kuning.saya pun berdarah O..masa anak pertama,macam2 petua buat..pun kuning tak turun hampir sebulan lebih ulang alik hospital.tp alhamdulilah hilang sendiri bila masuk 2 bulan.untuk kali 2 pulak,saya kerap bagi susu badan+fm.atas nasihat nurse jugak bagi susu fm tu..alhamdulilah,dalam minggu 3 baby da hilang kuning.tipsnya kena bagi baby byk susu.kalau susu badan kurang boleh topup dengan susu fm(dapatkan nasihat nurse dulu).ibu jangan stress..dan jaga permakanan ya.tak semestinya ibu berdarah O anak semua kena kuning..😊

Kuning tak boleh elak. All baby ada risk to get jaundice actually. Cumanya mother blood O, baby will have high risk of getting jaundice. Berdoa agar baby nanti same blood group as yours. It cant be avoid, but can be reduce. After bersalin jangan makan rempah2 n jamu. My baby pun kuning masa dia hari ke 3. Sy blood O n my baby too O. Mujur alhamdulillah sbb same blood group tak de lah sampai nak kena tukar darah tu. Masa preggy ni boleh amalkan kurma n susu kambing. N ofcourse everything yg kita buat kena la ada niat. Niat nak baby n mom sihat elak dari kuning.

sy 2 anak prolonged jaundiced, memang tak boleh nak elak. yg sulung kena tahan wad sampai 4 hari. yg bongsu on off msuk wad tp kuning naik turun slama 2 mgu. kena kuatkan mental & sebaiknya jgn ikut apa2 petua yg memudaratkan baby. bagi sy, better lagi jaga baby ikut nasihat dr n nurse sbb risau nnti lain jadi pula. jgn stress, jgn rasa terbeban sbb slh makan msa preggy ka apa, jgn slah kan diri. anggap jak yg ni moments kita bersama baby. yg sulung sy bjaya turunkan melalui bf.. yg bongsu sbb ikut drh bapa B+ jadi bf xberjaya, sy susukan dia dgn fm.

tak boleh elak. kebiasannya mmg baby akan kuning. nak cpt turunkan kuning dia, kerap susukan bayi. sejam sekali. baby kuning akan tidur je. kena kejut bagi dia susu. ibu pun jangan makan jamu2 kalau breastfeed bayi. ibu jgn ikut sgt petua2, dgr je ckp doc. kena kerap susukan bayi je supaya dia kerap berak dan kencing. jgn jemur bayi nnt boleh dehidrasi. kalau bedung bayi pon tak perlu pakaikan berlapis2. cukup pampers dan bedung saje. bayi yg kuning ni tak boleh panas2.

Sy pun darah O+ , rmai org kata darah O snng bby kna kuning , tp msa mak sy lahirkn. Sy dn adik2 sy kmi xde kna kuning , sdngkn mak bapak darah O postive 🤷‍♀️ , tip mak sy dia kata msa mngndung bnykkn mkn syur hijau , lps tu nnt brpntng jngn mkn halia dn kunyit 🤷‍♀️ , sy pun tak thulah skng pun tngh pregnt lgi Cuma zmn skng ni jrng jumpa bby xkna kuning , xpelah klau kna pun asalkn x tinggi pun dh syukur dh 🥺

Suami a, saya b+. Baby prologed jaundice 3bulan Lebih. Nasib Tk tukar darah. Cuma monthly kne check darah thyroid je. Jenis2 darah ni Xyh nk ikut sgt. Merepek! Mana nk ada, Dia dpt jgk. Tips Dia? Kerap Susu kan baby je. Xyh try tips2 merepek Kalau Anak awak dpt kuning nnty. Ada yg kata minum jus Pegaga sepanjang pregnancy. Saya Tk try Sbb dpt tau Lepas bersalin

2y trước

Macam saya amalkan minum susu dan sengkuang setiap hari, seeloknya susu kambing. Walaupun baby ada kuning tapi bacaan rendah, anak sulung saya lahir bacaan cuma 6 ja.. Sekarang tengah tunggu hari nak bersalin, nak tgk anak tu ada kuning atau tak, tinggi atau rendah tgk pada pemakanan kita semasa pregnant.

Hai sis..jangan percaya benda mcm tu..doktor pon gelak je bila sy tanya 😅 Semua bergantung pada antibody & imunisasi baby..time preggy amalkan minum susu kambing setiap hari..makan makanan sihat..ubat/vit yg doktor bagi jgn makan skip2..tu doktor selalu pesan kat saya utk kebaikan baby dlm perut..alhamdulillah takde lagi anak yg kena kuning lepas bersalin..

2y trước

Ya bdasarkan fakta risiko tinggi untuk maternal blood group O

mana² jenis darah pun.....ada yg baby kena kuning kejap,ada yg lama..ada yg xkena langsung.....anak sya kena.....mak sya amalkan letak alor vera kat dahi smpai alor vera tu kering....lepas tu bagi mandi air daun kucai....ada yg bagi mandi air daun ketum atau bgi minum air kundur(klau boleh air jgn bagi lah sbb masih bawah 6bulan)

saya O+, masa hari pertama takde, hari ketiga jaundice baby saya sampai 257. silap saya masatu tak beli pam dan nipple cream, puting luka tak dapat susukan baby setiap 1jam. sis kene rajin pam dan direct feeding setiap 1jam. supaya baby sentiasa dapat susu. tu je cara awal nak elakkan jaundice