Jaundice (Kuning) - Ibu darah O

Saya nak tanya, macam mana nak kurangkan kuning baby jika ibu berdarah O, result kuning makin naik 😭

31 Các câu trả lời

saya ada 2 kisah.. 1. saya darah A anak darah A tp last test masa baby 23hari jaundice dia 227, masa sebulan baru tak yah cek kuning dah.. anak saya topup fm, dah mandi herba cina, dah 3x duduk bwh lampu biru. lg ada lg yg lain. tp saya takda ilmu, saya tak jaga masa menyusu anak. kadang 2j kadang 3jam. ikut anak nangis je. 💩 hari2 tp sikiiiit je dan 1x sehari je. 2 anak buah saya mak dia darah O anak darah A, prolonged jaundice jgk last kena cek kuning masa 1bulan jgk tp test darah dia tak sampai 100 pun. anak buah dari lahir fully bf, lampu biru 1x je, tp jaga masa menyusu tiap 1jam bagi susu, setiap hari. hari2 💩 banyak dan banyak kali. conclusion, anak kalau organ badan dia darah dia takde masalah, ibu cukup dgn teruskan je menyusu, sua breast kat anak, biar anak hisap² pun bagus rangsang otak ibu utk hasilkan banyak susu.. kuning turun melalui 💩 dia.. puan jangan la stress la apa2 yg negative tu, enjoy the journey je, keep menyusu anak, tak yah buat yg lain pun, nnti sampai masa kuning baby turun la insyaallah.. tabah sabar je

anak saya prolonged jaundice. Tak pelik pun sebab saya darah O dan baby pramatang. Kira high risk. Saya pam susu dan bagi setiap 2 jam sekali.. tapi turun sloww sgt pastu tiber naik balik sket. Jiran sy yang anak dia pun kuning bagi Appeton ni kat saya, katanya anak dia cepat turun kuning, 5 hari je dh clear(anak dia lahir ckup bulan). Saya titiskan dalam susu dan directly dlm mulut anak ikut dos. Sempat guna 2 hari je, pastu ad appt kt kk.. alhamdulillah kuning dah turun dari 8.7 ke 4 dlm mse sminggu. Mungkin ada faktor lain jgk yg membantu kuning turun.

1.kerap bagi susu utk bagi kerap berak dan kencing . 2. Jgn biar baby kepanasan .. kurangkan pakaian .. 3. perasan tak ? baby jaundice tu sbnarnya demam ? haaa kerap lap atau basahkan muka bayi dgn air paip .. saya laki bini darah O , anak O , confirm kuning baby tinggi . tapi sy bt mcm kt atas , 3 hari jer trun . frst day 155 , ketiga hari 65 .

1y trước

bgsnya tips ni. insyaAllah blh apply kat bakal anak sy nnt. sy pun mcm sis, laki bini darah O

Saya pun darah O baby darah O dah kerapkan susu badan 2jam sekali kadang 1jam sekali pun tetap turun sikit2. Then g checkup swasta doctor consult try bagi formula . So saya mix bf and formula terus turun on the spot . Baby saya kuning 2minggu lebih. Ada kemungkinan breastmilk jaundice tu yg kerapkan baby susu pun tetap turun sikit2. Mmg mix formula time baby jaundice je dah baik baru fully bf

Saya bagi susu lactogen. Ada beberapa orang recommend and Alhamdulillah menjadi. Anak saya prolong jaundice, mula2 full bf. Baby berak je macam biasa tapi tetap bacaan tak turun2. Last2 bagi susu lactogen 2 hari je bacaan mula turun. Baby 2 bulan, jaundice dah takde baru saya stop kan lactogen ☺️

1y trước

Alhamdulillah.. Moga baby cpt2 hilang kuning

Sy darah O dan baby pun darah O.. sy amalkan bf dgn fm setiap 2 jam atau sejam.. sy amalkan susu fm karihome.. msa masuk ward ada akak tu petua susu tu.. alhamdulillah ok.. kuning makin turun.. lepas habis kuning sy baru tukar susu fm lain sbb karihome kurang naik berat baby tp sgt bagus utk kuning..

Just bagi susu badan sis setiap 1 jam, jgn tnggu baby nngis bru bagi. Sy darah o jga . Kuning dri 160 turuh 48 dlm masa 7 hari . Klau nk try tradisional punya bgi anak mandi air rebusan peria .. kalau boleh msa malam lebihkn anak menyusu setiap sejam .. kena usaha barulah cpt turun kuning

1y trước

Dan paling penting jgn bgi anak tdr berselimut, cukup baju tidur stokin dn sarung tangan .. baju jgn bgi pakai yg tebal

Sy drh b+.. Baby ad kuning Mula2 150..naik 156..trun 128...tggu 6/9 pulak.. Hrp turun..baby susah nk bgun tdo klau bgi direct susu.. Sy pam n bgi botol kt baby.. N blh tau byk mne baby mnum susu... Sy ltk getah batangwali dkt tapak kaki Baby.. Petua org tua.. Huhu..

sy darah O. anak bukan darah O. anak kena prolong jaundice. sy bg dia mandi air rebusan kucai, mandi air cap badak, mandi air rebusan daun dukung anak, mandi air rebusan daun belimbing buluh. semua tu sy try buat cuma tatau mana satu yg rasi dgn dia. pastu takde kuning dah.

1y trước

anak sy masa tu umur 24hari kuning hilang dah

Kerapkan baby menyusu setiap sejam atau 2 jam. Saya pun darah O. Anak tiga2 prolong jaundice. 1-10 hari biasanya bacaan kuning akan naik. Mummy jgn stress2 k. Yg penting anak aktif, selalu followup checkup dan kerap susu😘 semoga baby sihat selalu