Anak tak pandai bersosial

Salam semua. Saya ada anak lelaki, nak masuk 3t dah. Dia tak pandai bersosial/berkawan dgn budak2 yg lain. Dgn sepupu2 pun x berapa nk mesra.. Adakah ni normal? Ibu2 yg lain ada yg anak mcm ni tak.. #ingintahu #bantusharing #firstmom #SeriusTanya #bantujawab

3 Các câu trả lời

sama mcm ank sy..girl.dia kurang bersosial d sebabkan dia jenis pemalu n jenis y x suka org berkasar bila bermain dgn dia.contoh baru nk ok sikit cousin tolak terus dia xkn main n jauhkan diri.tp dia mmg jenis pemalu mgkin kurang dgn org lain..just main pun dgn abg2 ngn kakak2.nk jumpe tokwan tokki n cousins pun sbln skali sbb jauh.tmpat sy tinggal pn xde bdk2.cume weekend jelh bawak g playground

2mo trước

yup same..mak sedara dia ckp mcm die Jenis berhati2.insyaAllah doa y baik2 je.sbb alhamdulillah dari sume perkembangan dia ok sumenya normal.klau dgn sy mcm murai dia bercerita pasal perkara y berlaku kt sekeliling dia

Sepatutnya 3 tahun dah tahu nak bersosial. Puan jaga anak sendiri ke? Ada bawa dia ke playground? Kekerapan anak jumpa orang lain macamana? Nnt check up bgtau doktor pasal ni. Umur 4 tahun pun boleh hantar playschool untuk belajar sosial. Umur 3 tahun ni, puan dan suami dulu latih anak bersosial ; pergi riadah, shopping, rumah saudara, majlis keramaian.

2mo trước

sejak baby saya bawak keluar bersosial dah.. playground indoor, outdoor. saya mmg jenis yg bawak anak keluar jmpa kawan2, suruh dia main dgn anak2 kawan saya.. tp dia mcm xberapa mau berkawan. kdg2 ikut mood dia jgk.. adakah tu personaliti dia? saya akan tnya doc masa checkup 3t nnti. so far dia xda sindrom pelik2 lah.. cuma kurg sosial je

lain pulak dgn anak sy.terlebih sosial.kadang jadi langsung tak takut org sekeliling.kecik² mmg sy selalu bawa dia berjalan².pergi playground.anak lahir time pkp.ingat kan takut dgn org.rupanya tak.org nak dukung dia time baby² dulu pun dia tak nagis.senang sgt.kalau sepupu² dia ada lagi la suka.

2mo trước

anak saya pun baby pkp sis.. lepas hbis je mmg kami all out keluar.. kdg2 4-5 kali seminggu.. tp tulah. maybe saya kena refer doc la kot.. masa kecik dia mau je org dukung semua. dh masuk 2-3t.. dia kurg mesra dah.