Kalau anak meninggal automatic akan dilupakan ke?

Salam semua. Anak saya meninggal lepas 4 hari dilahirkan tahun lepas. Sampai sekarang saya masih sedih. Bertambah sedih bila biras lahirkan anak dan mak mertua banyak post gambar anak biras tu dan ckp tu cucu perempuan pertama. Anak saya perempuan tapi dah meninggal jadi mungkin dia tak kira la anak saya. Jauhhhh si sudut hati saya sedih, menangis setiap hari sbb benda ni. Ibu baby tu pulak tak sensitive dgn saya, sombong bila saya nak bg barang baby tapi tolak. Lepas pkpb ni jadi baru dia nk mintak barang yang dia nak guna. Maaf saya buat luahan di sini. Saya nak tau saya teruk ke bila kecil hati dengan diorang? 😭

33 Các câu trả lời

kesian wk.. dorang tu mmg lupa sis psl keadaan sis. x perasan kot.. tapi tulah baru setahun.. sis abaikan kebahagiaan dorang tu.. biarkn dorang dgn hidup, n sis dgn hidup sis.. x salah pun kalau sis terkecil hati.. apapun psl ibu tu mungkin dia salah fikir kot pasang statement sndri dlm kepala otak. dia ingat sis ni menyedihkan sngt ker x mahu terima brg kita bagi.. mungkin muka ibu baby tu mmg jenis sombong juga kot. kita positif jer lah.. walaupun tersinggung dgn sikap dia tu.. sis abaikan perihal sikap x baik dorang tu.. ingat saja setiap orang pasti ada kelemahan keburukan masing2 dan x semua perfect mcm diidamkan.. sis just stay happy, baby sis yg pertama tu adalah anak syurga yg sentiasa mendoakan kesejahteraan ibunya.. AlFatihah tuk baby syurga sis.. aamiin

ala, ape nk dikecilkan hati? anak sy meninggal cacat teruk 2 tahun lepas.. skg alhamdulillah dah digantikan dengan ank yg sangat comel.. allah ganti yang lebih baik dan tepat pada masa.. bagi sy, xde masa sy nk amik port tentang anak orang lain atau ibu mertua.. baik sy enjoy life dengan husband puas2.. jangan dermakan barang2 baby anak awak, please simpan.. saya dulu ibu mertua suruh bg kat anak2 dia yang baru beranak, saya tolak sebab mahal kot barang2 saya beli.. buang masa layan orang yang xkan hargai kita.. relax sudah sis.. sy xpernah kecik hati pun bab mertua saya.. lagi best family husb sy ada 14 orang adik beradik n 25 anak2 buah.. nk jelez ke mendenye lah 🤣🤣🤣

bukan senang nak lalui situasi tu, sakit kehilangan anak tak sama dgn sakit hilang mak bapak. dlm hal ni suami kena main peranan la & sepatutnya ahli keluarga pun kena supportive. saya bab nak cerita pasal ank ni sy tgk jgak, terutama bila ada org yg belum dikurniakan anak. wlaupun nmpk mcm dorang tak kisah tp Memandangkan sy pun penah dduk dlm situasi tu jd sy paham. rasanya awk kena elak dulu semua perkara yg boleh buat awk frust. bagi masa utk diri sendiri.. munasabah diri & ujian yg dtg atas kemampuan kita saja..

sabar ye sis..sabar dgn redha..pelan2..x semudah tu utk kite lupakan ank y dah d dikandung 9 bln lbh.x bermakna bile ank tu dah xde kite kena lupakan terus..tipu klau kite blh bt mcm tu..sy jgk pernah kehilangan ank sulong smse d lahirkan..perit hnya Allah y tau..tp ble d fikirkan blk semua tu dah ketentuan dan ade hikmahnye..satu kehilangan..sy d ganti 5 org..y pnting sis kne redha ikhlas insyaAllah ada kemanisan satu ari nnt..pasal org sis xyah pk..sis pk diri sndri dgn kuarga y sis bina je utk bhgia

Salam. semoga sis bertabah. igt la ank kecil yg meninggal insyaAllah akn jd syafaat utk ibu bapa yg redha. anak sy meninggal umur 3 bulan lps lahir. tanpa sbrg komplikasi atau skt yg lama. dan pd hari baby sy pergi lahir juga ank buah sy. sama juga situasinya bila biras suka tnjuk baby dia. tapi stay la positif. ad hikmahnya. selalu la berdoa dgn Allah moga diberi kekuatan. ada rezeki yg lbh baik menanti insyaAllah.

Waalaikumussalam, semoga Allah gantikan untuk sis anak soleh solehah yang menyenangkan hati. Aamiin 🤲🏻. Mudah2an sis dapat lupakan kesedihan sis. Bukan lupakan baby, tapi lupakan kesedihan. Mungkin mertua sis tu terlalu happy, sampai tak sensitive dengan keadaan sis. Sis tak teruk pun bila kecik hati. Kalau saya, saya pun akan kecik hati.

xyh pk pasal biras or mak... sian sis... bertabah k... kadang org ne xdek rse sedih sb bkn die kandungkan... sy pun smp skrg masih setiap detik anak yg sy kandungkan gugur... dari tarikh masa semua xkan sy lupakan... bialah kte je yg tanggung rasa rindu... kalau awk xtahan mengadu pada husband n mengadu pada Allah... moga sis diberi kekuatan

Sabar sis, jgn terlalu sedih... berbanggalah sbb anak tu anak syurga. Sy pn pnh lahir baby thn 2018 hdup shari sj pastu meninggal, mmg sedih, tp sy anggap anak sy tu dh happy kt syurga sana,..jgn lpa slalu doakan dia, dia ttp anak even umur tak panjang.sy doakan sis cpt hamil semula, abaikan org2 lain yg negatif tu...

sabar sis..sy pun masa gugur haritu sedih,sy dgn biras sama2 pregnant..beza 4hari je usia kndungan tp sy gugur masa 13w,tgh sedih hilang bby,biras asyik post pasal bby laa itu ini..bukan nak jaga perasaan sy..hsband pujuk sy jgn peduli org cmtu,kita ada ank syurga..ada yg tunggu kita kat sana nanti,kuat tau sis..

Takziah..ank ke3 sy meninggal dlm perut masa 35weeks..mgkn mak mertua sis x kira tp dia tetap ingat ank syurga sis..brg2 baby tu sis smpn je dulu..InsyaAllah ada rezeki lg lps ni..tkt bl sis tgk ank buah sis guna brg2 ank sis,sis lg sakit hati..byk2 bersabar ye..