Sedihhh… susu badan drop ;(

Salam selamat pagi. Boleh tak saya nk kata2 semangat drpd ibu2 yg ada dlm ni… anak saya baru sebulan 12hari, tapi susu badan saya dh start drop. Sebelum ni kalau pam boleh dpt 6oz setiap kali pam & sehari pam dlm 3-4x jugak. Tapi sekarang nk dpt 2oz - 3oz pun struggle, itu pun pam sebelah pagi. Tgh hari, ptg & malam direct bf, saya tktahu anak cukup atau tak susu, jadi malam saya try pam rupanya lagi susah 1oz pun ambil masa sgt. Ya Allah. Saya kalau boleh taknak bagi susu formula & nak sgt breastfeed anak saya sekurang2 sampai umur dye 3-6 bulan. 😢

6 Các câu trả lời

Sepanjang ramadhan ni saya pun susu drop jugaa. 😭😭 Haritu sampai kena cuti dua hari sebab takboleh hantar anak ke rumah pengasuh sebab takde stok susu. Kadang kadang risau juga bila anak takdapat susu yang cukup. Pam pun dulu penuh botol dua dua pam, sekarang nak dapat 4oz pun payah. Kadang kena bagi direct ja. Sakit sikit sebab anak dok hisap / gigit puting. But always keep positive. Haritu saya dapatkan consultation from lactation expert. Keep minum air banyak, makan kurma/susu kurma. Lepas tu kena troubleshoot balik problem lactation; mungkin masalah dengan pam juga boleh jadi punca susu drop. InsyaAllah susu akan generate balik, sekarang saya pam, naik lahh 6-7oz balik. Baby baru 3 bulan.

3y trước

Itu lah. Risau sbb 2-3 hari ni susu badan start drop. Saya hari2 minum susu n kurma. Harap2 bertambah balik lps ni. Aamiin. Terima kasih ya sis

Salam. Selamat pagi. Keep breastfeeding anak mommy. Kadang kala bila pam sikit je tapi bila direct bf anak okay je kenyang dan cukup susu tu untuk anak. Jangan stress ya mommy saya pun masa baru² macam tu ada letak benchmark nak menyusukan anak sampai bila. Apa² pun buat je power pumping dan terus kan direct bf ye.

3y trước

Sama²

mommy jangan stress, kalau stress boleh mempengaruhi susu badan. amalkan makann seimbang, cukup nutrisi, kerap makan sup2, minum air suam cukup, try amalkan oat, boleh mix dgn susu, susu soya pun membantu. saya ambi susu soya ESP. Try untuk dapatkan tidur dan rehat yg cukup. Moga membantu 😊

3y trước

Terima kasih banyak2 sis 🙏

Hye mommies try lebihkan dirctfeed dia jd susu kta sntiasa trnsang olh hisapn si kecil ❤️

3y trước

Thankyou sis ❤️🙏

nurse ckp jgn Ade rasa down or sedih kalau susu sikit. nanti susu merajuk tanak keluar.

3y trước

Ok baik sis. Masa awal2 bersalin langsung tk keluar susu tapi saya tak stress pun, bagi jgk anak hisap walaupun tk nampak keluar susu tu. Hari ke-3 baru susu keluar happynya walau sikit. Hari2 excited nk pam sampai oversupply. Tapi takthu kenapa lately ni breast mcm tak bengkak then bila try pam pulak dpt sikit terus rasa down.

nak tahu anak cukup susu atau tak kira berapa lampin basah dia dalam sehari

3y trước

Alhamdulillah baby so far setiap kali menyusu mmg akan berak/kencing. Masih tukar mcm biasa. Kadang najis sikit, tp air kencing banyak sampai berat lampin. Kadang najis banyak kencing sikit. Mcm tu lah sis