Muntah selepas makan obimin

Salam saya nak tanya. Saya sering muntah lepas makan ubat (obimin). Perlu ke makan lagi sekali? Risau pulak ubat tu tak sempat serap dalam badan saya dah muntah2. Saya buntu perlu makan lagi ke tak🥺

10 Các câu trả lời

if tak sesuai, tukar je sis. i dulu zincofer, obimin, vit2 yang KK bagi semua takleh makan langsung. then i try maltofer tablet perisa coklat tu baru ok. so i makan folic acid + maltofer + susu nutrisure. you kena try lah yang mana sesuai. if muntah je nanti ubat tu tak jalan. macam i, mmg nurse or doc suruh makan apa yang i boleh makan. janji you let them know apa supplement yang you ambil. then if diorang bagi supplement yg you tak boleh makan, cakap je you muntah. sebab benda2 tu perlu supaya diorang bagitau you apa yang patut you buat💗

Kena makan (g sekali tu sure plk. Sbb Sy penah muntah, tapi immediately after telan. Masa tu takde pun kluar ubat tu, cuma kluar air je. So Sy telan sekali tu je la. Mcm sis, muntah tu after beberapa ketika dah ke? Xpe kot Kalau tak telan lg sekali. Tapi next time better try jgn bg muntah. Mcm sy first time awal2 dulu mual jgk, tapi after 2, 3 kali mcm okay dh take muntah2. Kalau betul2 tak tahan sgt, kena bgtau klinik time checkup. Nnti dia akan tukar ubat lain.

Alhamdulillah sejak saya makan malam, terutamany selepas 2jam mkn tkde masalah kuar balik.. Sbb saya try juga mkn pg time perut kosong mmg tak jalan mesti nk kuar balik,kdng mkn 2 jam selepas srapan pun mmg tak jalan.. Tu saya suggests cuba mkn malam.. Tp klu masih juga sama dlm berapa hari, nnt refer kt KK minta tukar jenis ubat lain..

masa jumpa doc bagi tahu dan doc akan bagi ubat yang serasi dengan kita .. kalau tak boleh makan time pagi makan time malam sebelum tidur pastu minum air oren Sunquick atau twister Tropicana

Saya pun loya kalau lepas makan obimin.. saya tukar makan Maltofer. Sbb dari anak first pun dah xboleh tolerate dgn obimin. 😄

sy first MKN pun MCM tu jga..nurse suru mkn 2 jam slps tu bru MKN ubt..bru ok😊xsda muntah2

makan maltofer la kalau dah tk bole telan obimin. k

Muntah dalam masa sejam atau berapa minit?

sis makan before tido

tukar ubat if xbole