Mudah Buang Air Besar

Salam. Saya baru bersalin 2 minggu lepas secara normal. Masih terasa sakit luka jahitan bersalin ditambah dengan susah untuk membuang air besar (sembelit). Jadi double sakit. Saya terasa nak membuang dalam masa yg sama bhgn luka terasa pedih masih sakit. Duduk disofa sakit, duduk dibawah sakit, baring sakit, kadang baring mengiring nak kurangkan sakit. Ada tak tips apa yang boleh saya makan utk lawas dan mudah membuang air besar supaya tidak sembelit. Saya nak makan pisang, tapi ada terbaca pisang dilarang ambil sewaktu berpantang. Ada tak suggestion sy perlu mkn apa dari ibu2 supaya saya mudah lawas. 😭. Berhari2 mcm ni sangat tak selesa dan sakit. Terima kasih semua. Mohon bantuan.

26 Các câu trả lời

yes mmg sakit, untuk saya sebelum ni mmg tak pernah rasa apa itu sembelit selalu membuang lancar tiba lepas bersalin sembelit.. maaf cakap ya saya membuang berdiri dan terpaksa korek sikit kat lubang tu sebab nak bagi mudah keluar punya pasal 🥲😂 wajib membuang bukak pintu sebab takut duduk toilet sorang sebab overthink takut pingsan ke apa 😂 husband tengok pun semua perasaan geli ke tak senonoh ke apa semua takda dia kesian je hahaha sebab mmg cabaran 🤣😂 tips, minum air putih banyak banyak dan banyak, beli buah oren besar yg manis tu saya lupa apa nama dia makan everyday insyaAllah mmg nampak perubahan..

2t trước

eiskk same kte sis.. 3hari xmembuang je da jd risau confirm sembelit.. tp sy mkn buah oren, lactul tu pon xjln.. 3bln jgk bru okeh.. air jgn ckp bergelen2 mnum.. cl suggest beli pil sembelit, bru ok tp dia xsuggest mkn slalu sbb tkot otot2 kt punggung jd mls nk bekerja hahah tu ayat dia la..

saya tukang urut suruh minum air asam jawa...asam jawa + air panas...agak2 dah suam minum...untuk sembuhkan luka juga dlam masa yg sama...dh minum tu dlm hari yg sama mmbuang laju je keluar mcm air....tp klu dh ok xperlu minum lagi...kang ceri beri pulak....hehe..sebelum minu. tu saya ada pergi farmasi makan ubat farmasi bagi tapi xboleh juga....dah makan buah prune....yakult...last2 berjaya minum air asam jawa tu la...semua atas izin Allah...so smpai anak ketiga sy amalkan yg tu jela....

Sama macam saya sebelum ni. Susah nak membuang dan luka ada gapping. Double sakit. Makan jaga dah. Air pun byk minum tapi masih susah nk membuang. P farmasi, farmacist suggest ubat makan untuk lembut najis atau ubat picit air untuk masukkan dekat bawah tempat kita membuang tu. Saya pilih ubat picit air. Alhamdulillah 2 hari sekali bila sakit perut saya akan guna tu. Tak sampai seminit najis keluar dengan sendiri. Tak payah susah2 teran.

boleh beli senokot.. saya makan waktu awal pantang.. dan banyak kan makan sunkist ya sis.. kalau nak badan rasa bertenaga dan jahitan cepat sembuh saya makan pati ikan haruan.. tukang urut pernah bagi tips kalau sakit nak duduk ke apa boleh beli pelampung kecik.. tak menjejak luka tu kat permukaan.. saya tak pernah try.. boleh la try.. satu lagi pakai pad yang sedia ada maternity tu.. yang tu tak macam pad biasa..pad biasa ada jalur..

Kena berjalan sikit2 dlm rumah, pastikan kita tak baring atau duduk terlalu lama ni utk meransang perjalanan usus.. Dr sy pesan klu sakit mkn je ubat tahan sakit supaya kita kurang stress. Pisang pd sy klu dah sembelit br nk mkn takut jd lg sembelit. Sy mkn epal hijau, oren & pear alhamdulillah lawas. Sy lg la 2nd czer & ada adhesion pd rectum bila mmbuang sakit sgt. Sy amalkan minum pre&probiotic jgak.

makan buah yang tinggi fiber. minum air masak secukupnya. makan sayuran juga. sebaiknya complete meals, cth suku suku separuh. kalau ada makan biskut2 roti, kurangkan. pisang boleh je masa pantang. tapi, tak semua orang serasi, macam saya, tak sesuai, boleh jadi lagi sembelit. saya makan buah naga, orange, apple. kalau dah buat macam2 tapi masih sembelit, cuba beli ubat lembutkan najis.

Tipsnya you kena makan secara sihat. Makan kena complete ada karbo, protein, fibre, fat, etc baru cepat recovery process tu. Water intake pun kena cukup. Just pantang makanan yang awak alergik, tu je. Tak susah pun bab makan bila pantang ni. Yang jadi susah bila terikat dengan adat pantang dan pantang yang takde asas.

mcm saya makan semua dh jaga, minum ubat cair najis tp tak jalan juga. nak dekat 7 hari tak membuang, ubat pun dh masuk 2 botol still tak jalan. anak dh tak kuning terus ambil jamu nona roguy tu, lepas 4 jam terus membuang dgn selesoooo. itu saya lah, sbb ubat hosp tak jalan, yg ubat picit air tu plak dh pergi farmasi dorg tak bg pulak yg tu. puan boleh try tu dlu tgok cemana.

2t trước

tak kacau pun still susu banyak

tips dari saya, boleh cuba kot kot membantu. bancuh air sunquick pekat2 sikit, minum. saya minum pagi sup terus nak membuang. kalau rasa dah keras sangat tu, pi lah farmasi beli ubat cair najis. sis jangan simpan2 najis tu, makin teruk sembelit makin sakit nak membuang nanti.