Baby 6 bulan baru boleh makan

Salam. Saya agak stress sbb org sekeliling asyik nak suap anak saya makan. Saya dah tnya nurse kk yg check up anak setiap bulan dia ckp bagi baby makan bila ckup 6 bulan. Saya tnya adik saya yg nurse pun bagi baby makan usia 6 bulan sbb sistem pencernaan baby betul2 matang 6 bulan. Lain org lain cara. Bila kita cakap dia ckp anak dia dah 3 4 5 6 orang dah. Ni suap buah bagi anak2 saya rasa rasa sbb katanya nnti usus terkejut kalau terus bagi bubur nasi. Saya dh halang tpi entah lah. Susah sbb family kita juga. #firstmom #pleasehelp #bantusharing

21 Các câu trả lời

em...ini la yang saye tengah hadap skrg .b4 6 bulan mil siap perli2 lagi saye ckp anak x cukup mkn bagai...padahal anak semangat..minum susu ibu full..tp dok pertikaikan seolah susu ibu ni cpt hadam dn mcm2...siap bangga dulu anak2 dia semua FM..sedangkan ape yg saya tahu susu ibu lah yang terbaik..penat saya belajar cari ilmu nak kekal kan meriah susu bdn..ni anak dah 6 bulan ..alhamdulillah pandai dah mkn mcm2..saya buat tiap menu 4 hari takot anak ade elegies..tp mils x pham2 tiap kali mkn dok tanya menu apa ..pastu ade skali tu balik kmpung..saye dah emosi dah.. confirm balik kalini ade isu lagi..saye xnk bwk mknan anak ...tp bila pk balik..mesti la nenek nye nk tengok cucu mkn..sye pon bwk la bekal...sampai je sana ...time nk bg mkn..nenek nye terus minx nak suapkan...punya la saye dn suami terkejot...neneknye suap sangat laju sumbat sudu dalam2..dan sudunya sgt penuh..padahal tu bru hari ke 4 anak makan...sentiasa sumbat tanpa henti ..ya Allah time tu..meremang bulu roma saya..ape la nasib anak saya...ayahnye dah baran dah smpai nk marah mak dia...tp saye bg hint suruh sabar..last2 sebb teruk sangat nenek nye jolok..saye terus lari pergi dapur nak sorok air muka nk jaga hati mils ..time tu kaki saye lenguh longlai sampi rasa nak pengsan...serba salah sgt dgn anak saya ..smpai la skrg saya dn suami saye x pham kenapa nenek dia suapkan laju smpai mcm tu..terseksa saye tgok muka anak...saye yg trauma...huaaa...skrg ni tiap kali balik kampung saye mesti ade mkn hati dgn mils...alhamdulillah suami baik dn slalu backup n tenangkan peluk saya..sedih sgt100x..

1y trước

hi mom sorry to said ..sy thu sis sedih dan nk jaga hti mils serta serba salah pada anak..tp jika suap laju2 gitu boleh buat bayi kurg oksigen tersedak masuk paru2 sgt bahaya ..sistem pencernaan bayi 6bulan pun msih fasa "study" ..so bila makn jika bayi tk sempat nafas waktu nk mengunyah atau kemam itu boleh buat bayi tersedak..usus bayi waktu ni pun msih pendek..kalau usus dewasa ni kan panjang tp utk bayi bawah 2tahun lagi2 bru 6bulan usus mereka sgt pendek .. kena jaga perut mereka.. dlm isu ni jika jadi lg ambik je ank pergi dpur atau dukung jauh2 dri mils...ni utk keselamatan ank ...rsau ank trauma tknk mkn .. lg rsau kalau tersedak..yes mmg mil akn terasa bila kita buat camtu..tp mn kita nk pilih anak tersedak sesak nafas atau mil skit hati??kalau sy bawa anak dari awal lg.. skrg ni tkpe sebab sis firstime jadi .. but make sure lepasni beringat ..tk perlu fikir nk jaga hti mil sgt ..rsaukan keselamatan ank dulu ya sis..mohon sgt2 ..sy doa sis dan anak selamat slalu aamin ..moga

Family sendiri lah senang nak tepuk kepala tu. 😬 saya sayangkan anak saya. Kalau apa2 jadi saya yang kena tanggung. Sakit sihat dia saya yang jaga. Jadi saya speak out je. Pernah je saya sound sorang ahli keluarga sebab sibuk nak bagi baby makan / minum air masak. Baby baru 3-4 months. Saya sound je doktor tak bagi lagi. Kecik lagi. Nanti usus terbelit. Kalau apa apa jadi nak tanggung ke kos rawatan or penjagaan khusus? Lepas tu saya grab my baby and acah acah cakap kat baby “sian anak umi ya. Tak boleh makan lagi. Belum cukup umur. Nanti dah boleh makan kita makan puree ye. Nasi keras tak boleh lagi”… Then itulah kali terakhir saya dengar dia sibuk nk bagi makan minum kat anak. Setepek bagi.

1y trước

Lagi lagi dia pernah bagi anak dia dulu2 (sekarang dah 30 tahun) makan starch sebab selalu lapar. Aish.. susah kalau orang tak educated ni. Tak tahu buat buat tahu. Jadi macam ni lah. Nak jaga anak bukannya nak kena ada kelulusan diploma PhD ke pe. Cukup ambil tahu the do’s n dont’s je pun

sebab ni susah tggal dgn family ..mcam saudara saya belah mak saya suka hati je ckap bagi ubat org dewasa setitik je kalau demam ank dia 3 dah smua mcm tu ..sya trus sentap "tu anak kau bukan ank aku nnti klau jdi apa2 dkat ank aku kau nak tanggungjwb?" dia trus la mrah ehh aku ni awal lagi branak dri kau takyah mlawan la tu la ..gerammm pulak .. sbb saya ni jenis ckap skli je ..klau nnti saya ckap bnyk kali takut jadi prgaduhan pula 🥲lantak dia lah nak kata sya ni keras kepala..sana sini mlut crta dkat org sy ni degil tak dngr dia kata apa ... mentang2 mak saya tak reti apa2 disebabkan dia jaga pantang sya trus nak kata mcm tu 🙃

awak kena tegas kn. walaupon itu family awak. untuk anak dia mgkin okay. untuk anak kita belom tentu. lagipon nurse sendiri dh mention dekat awak kan 6bulan baru boleh makan. cakap dekat dia anak awak sakit dia nk jaga ka. nk bertanggungjawap ka. nnt silap haribulan awak yg kena jaga baby dkt hospital. dia buat muka tak bersalah. jgn compare anak dia dgn kita. sistem imunisasi badan baby lain2. awak ugut mcm ni. jadi apa2 dgn anak sy awak bertanggungjawap

saya duduk sendri je.. isu mcmni jadi bila saya balik kampung atau ada family dtg rumah. yang suruh saya suap madu pun ad.. saya bukan ibu yg xde ilmu..saya banyak membaca juga. tpi tulah susah jadinya bila ada yg suka kata anak dia dulu elok je bagi... anak dia mcmtu macamni.. kita jenis xsuka gaduh juga. kadang saya bawa baby lari masuk bilik alasan nak tidur atau nak menyusu.

ayah sy mcm ni dlu..mse ank blum ckup 6bulan. ktenya org dlu2,3 bulan dh bg mkn. sy pun terangkan bg fhm,dlm mse yg sme,sbb risau..sy tk berani tinggalkan ank dgn atok dia,klau dgn nenek dia tkpe. nenek dia tk berani nk sembarangan dgn cucu dia wlupun dia besarkan ank dia dgn cre dlu2 tu. sis kne bgthu family perlahan2,bg dorg fhm ye..

Eh eh sukati je nk suap2 anak org dgn alasan anak dia elok je. Sumpah jd penyodok baru tau. Awak bertegas je, ckp nurse tk bg selagi tk sampai 6 bulan. Dan awak dh plan sndiri nk introduce mknn apa ikut cadangan pakar. Klu dia nk sgt suap buah tu, awak je nganga suruh dia suap awak 🤣

Pedulikan apa org nak ckp. Kita ibu, mestilah kita nak yg terbaik utk anak. Anak sakit, ibu jugak yg kena jaga nanti. Bukan org keliling yg dok ckp mcm2 tu. No means no. Kadang2 kita kena tegas, walaupun dgn family sendiri. Sebab kita yg rasa penat lelah mengandung dan melahirkan tu.

sy tgh preggy 17w,akak2 sy ramaila ank. .alhamdulillah mse preggy ni bykla diaorg pesan. mse mgandung, mse bersalin mse pntang. mak sy bekas bidan.. byk je pantang larangnya.. tp bab bg mkn sblm 6 bln yes mmg x boleh.. mak sy pun ckp.. msk sy ckp nnti ada prob usus dia..

Saya pun tunggu 6 bulan baru nak start bagi... orang cakap apa pun Saya ulang tunggu 6 bulan Saya bagi... sekarang Saya fokus susu je... organ dalaman baby masih belum matang sepenuhnya tak boleh suka2