Baby 6 bulan baru boleh makan

Salam. Saya agak stress sbb org sekeliling asyik nak suap anak saya makan. Saya dah tnya nurse kk yg check up anak setiap bulan dia ckp bagi baby makan bila ckup 6 bulan. Saya tnya adik saya yg nurse pun bagi baby makan usia 6 bulan sbb sistem pencernaan baby betul2 matang 6 bulan. Lain org lain cara. Bila kita cakap dia ckp anak dia dah 3 4 5 6 orang dah. Ni suap buah bagi anak2 saya rasa rasa sbb katanya nnti usus terkejut kalau terus bagi bubur nasi. Saya dh halang tpi entah lah. Susah sbb family kita juga. #firstmom #pleasehelp #bantusharing

21 Các câu trả lời

Betul , baby 6bulan baru bole bg mkn . Saya lagi anak baru 2bulan tp dah d suruh suap nestum . Katanya mcm tak cukup minum susu 🥹 sbb anak saya kuat menyusu , saya sampai takut nak tggal kan dye .

Sy bb baru 2 bulan.sdh dsruh minum nestum😭😭.. Takut ank lapar xckup susu.pdhal berat ank sy ok ja naik.bb sy full bf..tp tu la,fmily sndri sruh bg minum nestum.. Stress oii

1y trước

uishhhh, ckap mcm ni je, susu bukan stakat x cukup, dah terlebih dah ni, lambat bgi je mesti basah baju, tipu sunat sikit xpe..

klu sye, sye ckp mcm nie.. 'ssuai dgn anak org, x smestinya ssuai ngn anak sye.. klu kne tahan wad, makcik nak tlg jge ke'.. selesai

1y trước

hahhaha mil sy jenis mendesak🤣🤣🤣

Anak sulung sy makan bubur nasi kosong cair start 4 bulan & anak kedua sy start mkan 5 months 😅 sy tngok keadaan anak boleh makan ke tak baru sy bagi makan.

1y trước

kalau awak nak bg baby awak sekali pon makan jgn la suggest ibu tt ni join awak. baby ni lain2 imunisasi badan dia. mgkin anak awak okay. anak tt ni tak. lgpon bukan kita yg tentukan baby kita dh boleh makan. hanya paed yg boleh tentukan anak kita boleh makan atau belom. kalau dkt kk selalu nya 5m++ atau 6m doctor akan start utk bgtau kita utk intro baby makan. kalau dkt klinik swasta yes ada paed yg start soh kita intro baby makan masa umo baby around 4m.

Tu la ada ipar bitau sy yg anak buah tu dh start makan, 4bln++ sy oh kan je, sy bitau “x berani nak bagi, tunggu nasihat DR.”

Antara sbb x bwk anak kcil pg jmpe org tk tntu psl. Elok berkepit dduk rmh smpai bljr mkn. Lps tu nk jmpe org, jmpe lah.

Side saya family suruh cmpur nestum kat susu baby baru 5 bulan tp karanya boleh gmukkn baby 🥴

1y trước

Family in law Saya semua suruh bagi masa baby 3 bulan tapi Saya tak nak bagi sebab belum cukup 6 bulan... family Saya sendiri Saya da warning ⚠️ jangan bagi juga... air kosong pun mereka bagi tapi baby Saya keluarkan semula... lepas itu menangis macam kena pukul Bila check rupanya mereka suapkan dengan air kosong katanya baby Haus... haishhhh inilah punca Saya malas nak bagi family in law Saya jaga... bukan apa risau sakit nanti yang berjaga itu Saya... mereka hanya cakap cepat sembuh la ye... dushhhhhhh

saya jenis tegas so takde siapa berani kacau. anak saya so orang lain jangan sibuk 😬

Bertegas please. Itu je caranya. Suami pun perlu beri kerjasama untuk backup sis.

mertua saya pun suruh saya bagi bubur nasik kat baby , saya buat bodo je ..