Berpantang 28 hari

Salam nk tnya..klau baby kerap nk menyusu je sbb x puas mnum ssu ke? Atau ssu bdan sya x ckup? Sbb nnek saya ckp bby saya lpar..sbb tu bby saya kjp² nk nenen je...nnek sya kata bby klau dh jtuh tali pusat dh boleh bgi mkn nasi atau nestum..tpi sya bntah ckp dia..sbb ank sya bru 28 hari..sya kta 6 bulan bru blh bgi mkn...sya down jga sbernarnya..sya dh berusaha mkn mcm² untk tmbhkn ssu bdan.. milk booster pn sya ada ambil jga..smpai dsuruh pump ssu..saya x nk..sbb takut klau sya pump sya nmpk oz nya sikit..nnti sya tmbh stress..

26 Các câu trả lời

Awak kena pam jugak...anak sy kuat sangat nyusu sampai sy fikir dia xpuas nyusu tpi bila pum belah kiri blh dpt 4oz kiranya anak sy normal kuat minum susu, bahaya klu baby drop minum susu..tpi sejak bulan ni susu sy drop bila pum kiri kanan dpt 2oz je DR sarankan ambik susu formula klu x baby kebuluran berat turun susah nnti😢

wasalam, x yah layan orang dulu2. susu badan mudah dihadam. jaga cara makan je dan jgn stress. bykkan minum air masak dan makan yg makanan sup, insyallah susu badan cukup utk baby sis. cm sy, minum susu mix oat dengan kismis. tula milk booster sy dan kerapkan penyusuan. sis boleh buat. kena kuat utk anak. selamat berpantang..

Tetap dgn pendirian sis jgn bagi makan selagi belum 6 bulan taw sis, pasal susu bdn tu jgn stress2, kalau baby awk x ckup susu awk boleh je bagi susu formula, sy pun susu x bnyk dari lahir sy bgi susu formula, susu bdn dpt bagi kejap je sbb x bnyk, mula2 stress juga tpi fikir yg pnting anak ckup susu, ok jgn stress2 ya

Xpayah pam2 pon sis. Org tue mmg macamtu. Mil sy pon dulu asyk ckp anak nk susu. Ckp xcukup susu la ape. Sy bt2 dngar je laa. Mls nk ckp ape2. Bile chck klinik nurse ckp anak cukup susu sbb berat bdn naik cantik je. Xperlu pon mnum milk booster ke ape. Lg kerap kite myusu lg byk susu kite.

cuba sis tgok.tgn baby lpas menyusu...klau tgn dia msih genggam mksudnya dia xkyg lg...pum pun ok je..sis boleh pum msa baby tido utk simpanan n bykkn susu...cuba sis enjoy menyusu dan mengepam..xpyh nk stress2..lg sis stres lg susu xbyk kuar...

pekakkan je. amende mengarut tu zaman dulu punye hal takyah bwk ke skrg, baby perlukan susu ibu je sampai 6bulan. takde faedah pun bg awal, kemudaratan byk la. bg nenek tu makan daging lamb chop ke apa tgk blh mkn ke tak

Kalau sy. Myusu msti 2-3jam sekali. N myusu 10min macamtu. Normal je nwborn selalu myusu sbb susu ibu ni mudah dcerna. Kalau die kerap berak or kencing then its normal je. Bkn die xckup susu ke ape. Mmg die nk myusu.

susu badan cepat cerna sis mmg normal kne kerap repeat bg susu. Sis jgn ikut nasihat org lain selain nurse KK atau doktor ya. Biarlah apa org kata sbb apa2 nanti pun yg sakit, yg susah baby sis dan sis sendiri juga

baby baru 28 hari, keep on susu badan. jgn bagi solid food mcm nestum or bubur ke apa lgi. tunggu 6 bulan bila dia dah ready baru bagi. tak semua nasihat org tua tua boleh pakai sis. refer doctor terus apa apa

Wslm, Tak sis, baby kerap menyusu sbnr nya bagus sebab secara tak langsung baby dah bantu untuk tambahkan susu bdn. Abaikan je sis. Asalkan sis tahu tanda baby dpt susu cukup..