Bila masa terbaik sahkan hamil dgn doktor

Salam/hi, nk tanya bila ye masa terbaik utk sahkan kehamilan dgn doktor? Sy dh cek guna upt 2 line dan clear blue tunjukkan pregnant 2-3 weeks. Kalau ikut Last period dh 4 minggu. Perlu segera atau tak sahkan kehamilan dgn doktor kt klinik?

13 Các câu trả lời

Klau nak buat pengesahan bleh je p kk,nanti doktor suruh check lg skali upt.klau kandungan still awal tak perlu lg buka buku , slalunya 9 -12 week kcuali ada apa2 masalah. Bab scan klau kk or any gov hospital memang tak akan scan awal2 ni klau sis takda apa2 masalah sbab dorang taknak bila scan tak nampak apa nanti akan jd risau la runsing la stress la, last sekali effect dkat diri sendiri & baby. Tapi klau tak sabar bleh je p swasta, swasta anything boleh asalkan ada duit.

Wslm.. mcm sy dlu lps bbrp ari chck digital upt (2-3week) tu g klink swasta. Tp time tu dpt tgk kantung ja. Doc saran dtg lg 1-2mnggu utk tgk degupan jantung pula utk lebih cnfrm..time tu ley tgk kdudukn janin dlm rahim atau x(penting ni).. so, rsny xpe jmpe doc awal2.. time tu ley check dgn doc sma ada kndungan ok ke x..pnting utk tahu cmna kdaan kt n bby..lps dh cnfrm jntung bby bru g kk utk bukk bk pink 😉

Mcm sy terus scan kt swasta utk check kandungan tp masa tu dah 6w. Just utk pantau sbb kandungan luar rahim pun blh jd positif upt. Ada yg nasihat jgn pegi awl sgt tp hikmahnya sy dpt consume folic acid, sblm tu xmkn pun 😅 kalau kt kk nk buka buku pink 8-12w, kalau xde sejarah miscarriage atau mslh kesihatan lain. Kalau ada lg cpt buka lg sng diorg nk pantau

Better tunggu sikit dlm 8 minggu baru scan sbb sy aritu pun cmtu tp scan x nampak apa lg..doc la ckp bukan2 suspek ectopic la ape la..lg bertambah stress..bila repeat scan 9 minggu alhamdulillah baby ok je..

Mcm sy detec pregnant 2 hari awal dr tarikh period. Trus ke klinik. Doc kata pregnant nie cuma kalau scan memang x nmpk sbb awal sgt. So kne repeat 3 mggu lg.

Rasanya kalau nak confirmation dgn kk boleh je. Macam saya, saya gi kk. Kk suruh repeat upt. Kemudian dapat result positive. Tapi tak scan lagi. Masa tu baru 6 weeks

5y trước

Ooo boleh terus ke kk ye.. sbb klu pegi sahkan kt klinik swasta dia repeat clear blue je kn?

Mcm sy dh cek upt +ve dlm bpe ari trus g klinik swasta cek dan alhamdulillah sy btul2 pregnant dh msuk 7w npk kntung dn degupan jntung si kecik😍

Awal lagi kalau nak buka buku kalau kandungan baru 4w. Kalau nak cek saja tu takpe bila2 pun. Kd kt tempat sy kena bayar rm5 untuk test tu

Biasanya 8w baru boleh scan. Tapi kalau nak confirmation boleh je. Cuma bila nak scan takut tak nampak kantung lagi.

Masa 4w dah g klinik swasta comfirmkan..sekarang baru 8w.xbukak buku lagi 🙈🙈