Anak pertama

Salam , nak tanya sape sape yang pernah bersalin menggunakan epidural or induce. Boleh explain dua function tu tak ? ? Anak first jdi masih belum ada pengalaman. Due bln january 2020

2 Các câu trả lời

epidural- ubat tahan sakit inject melalui spinal cord. selalu kena inform awal2 sbb ada doktor yg pakar je boleh inject. induce- ada guna pil letak dalam rahim, ada guna belon dan ada guna drip. untuk memulakan/mempercepatkan bukaan rahim. kalau ada sebab nak kena bersalin time tu juga, macam overdue ke da 41 weeks ke. Atas nasihat doktor la, mcm gdm ke, darah tinggi ke, byk lg sebab.