Hujung jahitan bengkak n berdenyut.

salam mummy2 sume..sy dh 8 hri lhirkn anak secara nrmal..tp sy tetap msuk OT untk kluarkn uri sbb uri lekat..jahitan mgkin lbih bnyk..jhitan bentuk mcam L..smpai skrg msih sakit n kerap berdenyut sbb ade bengkak kat ujung jahitan..ad mommy2 yg pengalaman cmni x?ape ubat cepat surut bengkak tu ye?xtahan la denyut2 jer..nak duduk pn susah n nak susukn anak pn susah..hurm..?

12 Các câu trả lời

Huhu..saya pun mcm ni lah bengkak kat hjung jahitan..setiap hari ke hospital..wktu jalan sangat sakit..wktu dduk pun sangat sakit..wktu baring kena hati2. Mak saya bagi tahu..minum pati ikan haruan waktu pagi sebotol sebelum sarapan dan segelas air ibu kunyit suam sebelum tidur malam..alhamdulillah dlm masa 1minggu memang cepat becantum jahitan..waktu nak buang air besar atau kecil jgn guna tandas cangkung..guna yg duduk..kipaskan jahitan selepas mandi..jgn guna sabun mandi cuci luka..pad tukar berkali2sebab bila lama pakai rasa begesel sangat sakit..

5y trước

Bagus sangat pati ikan haruan ni sis..utk cpatkan penyembuhan luka dalaman dan jahitan..boleh menguatkan badan dan memberi tenaga

Kesian nye sis...hmm...kalau berjalan tu slow2,lambat sikit xpe...pastikan tempat luka tu kering setiap kali lpas kna air...dap2 dgan tisu...setiap kali pas mndi tu..cuba cuci dgan air herba cucian yg lpas bersalin tu..elok utk smbuhkan luka..buat suam2 jer air tu..n cebok mcm biasa..pstu lap kering..insyaallah baik la die...n makan buah oren...sb membantu utk sembuhkan luka juga..😊

5y trước

Insyaallah..amin..sama2..dah jadi mommy kne be strong utk bb😊& jaga emosi elok2 masa brpantang always think po+, insyaallah..semua nya baik2...

Mase melahirkan ank first dulu mmg penah kena uri lekat tp naseb baik x ot. Nk dekat setengah jam jgk 2 org nurse dgn seorg sister tlg kluar kan.. sampai hilang la rase ubat bius tu... mmg ngeri pon ade bile ingt2 semula... harap2 kandungan yg kedua ni xde dah.. takut... sy harap luka sis cepat sembuh..

Ahh sakitnye 😭😩 sy pun mcm tu jgk, Sye makan ubt than sakit hosp bg, lps tu just makan ikan/buah oren. Menu mkn sye mmg ikan je. Alhmdulillah makin okay. Skrg dh 26hri masih sakit sikit2 . Xboleh nk lasak lgi sgt .

5y trước

yeker..aduiii..mmg sakit sangt awak..nak nangis jer..sy dpt ubat tahan sakit lepas ritu xtahan g klinik brubdpt ubat tahan sakit..tp tula..nak duduk sakit..nak bngun sakit..nak susu anak lg..seksanye..😭😭..biler bergesel time duduk bangun tu ya allah..tuhan je tau..😢

Sis lps buang air cuci dgn air garam and air daun sireh...lps tu lap bg kering..kena kipas pun xpe...dokt xde bg ubat cuci luka ke??kalo xde beli kat farmasi..cuci...jgn sampai bnanah nnt lg sakit...

Allahu.. Sy yg baca ni pun rasa nilu ..apatah lg sis yg alami.. Smoga cepat sembuh ye sis... Hope dgn pengalaman sis2 yg ada di sini dpat mjdi rujukan sesape yg alami situasi mcm ni..

Sya pun dah start rsa denyut denyut 😣 banyak bergerak turun naik katil hospital susu dan tukar pampers baby . Terasa jahitan berdenyut sbb bergesel dgn katil 😞

5y trước

btul tu sis..biler bergesel tu lg sakit..😭..

Bkn ada kna bg ubat tahan sakit ke n ubat utk sapu2 kat bwah tu.. Kalo blh slow jer gerak, jln hati2 jer, biar lmbt asalkn x gerak lasak..

5y trước

sy dpt ubat tahan sakit lpas g klinik bru2 ni sbb xtahan sngt

Allahu...ngilu rse sis...sy yg jhit skit nie pn seram dgr...semoga cpt sihat sis...amin 🤲🏻

Ni pun elok guna utk bg jahitan cpt baik and kering..jahitan da ok bhnti pakai...

5y trước

Blh dear..cream ni ok..mmg cpt baik...