Caput Succedaneum @ Benjolan lembik di kepala

Salam..hi mommies yg ade pengalaman kepala anak ade benjolan kt kepala lepas lahir.. biasanya disebabkan proses kelahiran yg lambat, lain kata kepala baby lama kt pintu mse beranak..brape lame ye nk tggu surut? Anak saya dah 30 hari. Ade dua benjolan kt kiri kanan kepala..dulu awal2 lembik je tp mkin hari mkn keras..tgh2 lekuk dah mcm telinga mickey mouse pulak..doc kate x bahaya, tunggu nnt surut sendiri..lpas ckur ni lagi nmpak bentuknye..any tips mommies nk bg surut cpt? Or boleh share pengalaman mommies semua? #caputsuccedaneum #bantusharing

2 Các câu trả lời

sama mcm anak saya. sbb vacuum. obvious. ada Chinese suggest, beli bantal leper lubang tgh @ buat bantal buh beras. rajin² pusing kepala anak bg balance. so far alhamdulillah mmbulat elok. masa mandi kan anak, rajin² usap kepala selawat smbil selit doa. insyallah 🤗

2mo trước

Berapa lame amek mase utk surut tu sis

Saya follow tips paediatrician. Jangan usik, biar je. So yeah saya tak usik. Kepala anak saya elok sendiri.

2mo trước

Lagi pun saya tak cukur rambut anak saya, jadi tak nampak sangat la bentuk kepala dia lain.