Nak mintak pendapat 🥰

Salam & hi mommies semua! saya now tgh pregnant 8w, me & husband sama sama darah O+ ada org cakap anak akan prolong jaundice nt. ye ke? 🥹 if betul, ada tips pape tak untuk sy buat during pregnancy ni? thankyou sudi komen 🥰

41 Các câu trả lời

mak darah O ni org kata high chance utk jaundice sbb nanti anak lain darah dr mak.. ni puan kata puan O husband pun O so confirm anak O jgk so bab kumpulan darah beza anak dgn mak tu mmg tak dh.. so andaikata jaundice jgk, faktor dia bkn sbb mak & anak lain kumpulan darah tp faktor lain.

xbetul sis .. sy jenis drh O suami jenis darah B .. ada je bby kne jaundice tpi kjp je dlm seminggu hilang ... yg penting mknan semasa berpantng tu kne jaga .. contah ank kne kuning jdi elak mkn jamu dlu mkn halia yg berangin dn juga air kunyit kerapkn bby menyusu bdan

Tak betul. You need to trust your doctor and don't bluntly follow any google or research information. It will only put you in more anxiety. Yang penting time pregnant, jaga makan, exercise selalu. Kurangkan pengambilan gula berlebihan. Vitamin jangan skip. Tu je.

Tngok kpd keadaan... Mcm sy drah O... Suami A... Ank2 ikot drah suami... Jd dua2 ank sy prolong jaundice sbb drah xserasi dgn sy... Sebulan jgk la ank2 sy dlu kene kuning... Skrg sy mngndung ank yg ke3... Rsau jgk ni... Hrap2 kali ni , xlama la mcm abg2 nye..

Hi. Kita pun sama, suami isteri dua2 darah O.. Anak I pun kena jaundice tapi dah okay dah skrng. Jaundice ni tak Kira u blood group apa, tetap Akan Ada jugak pada baby.. Ubat dia adalah susu badan ibu. Kalo breastfeeding, cepat sangat jaundice Akan hilang.

bagi sya ya, saya dan husb yes darah n anak pun ikut . so dpt jaundis ni akan ada if x tinggi, mcm anak sya sebulan jaundis, dan sya amalkan mandi kundur dan try lactogen dan sya bf kan anak jaga mkn aoa semua alhamdulillah anak sht 0% jaundis after 1m

Blood type yg tak sama selalunya yg high possibility utk jaundice. Tp tak semestinya jugak. Sy dgn anak lain blood group tp alhamdulillah ank rendah je kuningnya. Sis byk2 kan berdoa ya. Semoga dipermudahkan urusan semuanya. InshaAllah

1mo trước

yes, sy darah A sama dgn anak, anak prolonged jaundice.. kan, dia high possibility je tp bkn wajib

Sy tgk anak uqasha darah 0 juga ke mak dia darah 0 tpi anak dia x kuning pun, dia kata amal CALLAMILK (TT Calla beauty). Mungkin mak dia jenis jaga makan juga artis kan x makan benda berminyak berlemak gulai2 sgt

actually kalau parents lain2 blood group yg buat baby lagi high chance nak kena jaundice. sebab ada chance baby ikut blood group ayah dia. blood incompatibility masa dalam rahim tu yg buat jaundice tinggi.

Wslm..taktahu la tapi anak saya ikut darah saya B+. Masa baby pun kena prolong jaundice. Tapi alhamdulillah dia sihat walafiat je. Cuma kuningnya lama. Tapi sedihla tengok dia kena cucuk2 hurmmm