Kulit Melecet

Salam mommies. Baby saya baru 16 hari, tapi dekat tempat bawah kemaluan dan bontot dia tu macam melecet. Bila salin pampers dah letak nappy cream brand offspring, maybe tak sesuai kot. Ada petua atau krim yg boleh sembuhkan tak? Terima kasih 🙏

17 Các câu trả lời

Wsalam melecet ni ada banyak kemungkinan 1. Jenama or jenis diapers tak sesuai dengan baby 2. Saiz diapers tak sesuai 3. Kekerapan tukar diapers (kalau nb usually boleh up to 4-6 diapers a day tergantung pada kekerapan buang air kecil/air besar) Kalau part nappy cream saya tak pasti tapi anak saya lepas tukar saiz diapers dia kembali okay so bukan la sebab the cream im using. Nasib baik jugak perasan melecet tu awal. Saya guna sudocream. And Kalau boleh untuk masa ni try guna air dulu untuk basuh najis. Macam saya memang spray air dulu baru lap guna wipes then dap dap guna tissue yang lembut tu untuk make sure kawasan bawah dia kering. Semoga di permudahkan :)

Ank sy pun pernah mcm ni, pampers tak sesuai dgn anak. Tukar brand lain baru okay. Tiap kali baby kencing ka poopoo bersihkan guna air paip, pastu dap dap je dgn kain. Cream nappy sebamed je yg okay dgn anak. Tp cream nappy ni atas baby jugak serasi ke tak.. Awal2 masa teruk tu tak letak dulu nappy cream sebab risau tukar2 nnt makin worst. Seminggu tu tak letak pape.. Lps seminggu br try nappy cream baru..

sy pakaikan anak sy sudocrem nappyrash. dlm satu hari je, trus ok. ada time² tu masa nak salin pampers baru, lepas saya sapu krim tu, sy biarkan sekejap die tak pakai pampers. bg dia baring beralaskan tikar getah baby tu. nk bg die rs lega skit. lepas 5-10 minit tu, baru la pakaikan pampers.

Anak saya pun pernah kena haritu ni dah beransur sembuh alhamdulillah sejak saya tukar pampers. Sebab dia kuat berak doc ckp kalau bf susu ibu kita tu ada lactose tu yg panas boleh sampai melecet kalau salin pampers lambat. And saya pakai sudocream utk kurangkan melecet.

Anak saya tak serasi pakai pampers drypers.. kulit jd ada bintik2. Pergi klinik doc bagi ubat sapu, bintik2 hilang dan kembali kpd sediakala.. kalau taktahu nk buat apa pergi je klinik minta pandangan doc. Btw saya pergi kk.. bukan klinik swasta..

Kalau pakai wet wipes, stop kan buat sementara waktu. Basuh dengan air. Tukar pampers dengan kerap. Soal cream tu saya tak pasti nak suggest macam mana. Kena try and error. Macam anak saya pakai Sebamed diaper cream.

beli sudocream atau zinc oxide..insyaAllah berkesan...baby saya melecet teruk.nappy cream yg lain smua tak sesuai.kcuali yg ni saja.cubalah..jngn tngguh nnti lagi bnyak merebak

try guna drapolene cream.. anak sya mmg sesuai dgn cream ni.. saya sendiri pon klu melecet guna cream yg sama.. lega.. dy rasa sejuk ja.. lama2 hilang merah2

kerap tukarkan pmpers bila penuh atau cpt2 tukar bila nmpk dia berak..anak saya pakai drapolene krim.mmg ok

Mak sy dlu selalu letakkan tepung ubi kayu. Sbb katanya tepung ubi kayu sejuk. Petua org dlu2