PEMAKANAN BAYI 8 BULAN DAN KE ATAS

Salam korang nak tanya ,baby 8 bulan boleh makan bawangputih/merah,santan,chesse,butter,rempah ii conth sup ,kunyit serbuk /hidup dah ke ?sebab dkt happy baby food dorang masak letak tu semua untuk baby 7/8 bulan pn ada ,tp bila tanya nurse ,dia cakap tak boleh kena tunggu 1 tahun ke atas ,tolong mohon pencerahan #seriusnanya

9 Các câu trả lời

ni sy ambik soalan dr mommy yg tanya lebih kurang mcm awak. dr fb HBFM boleh. awak boleh refer sini sy ambik dr group happy baby food malaysia. soalan dr mommy hai assalammualikum semua. sy nak tanya 1. penggunaan segala jenis tepung sesuai pada umur berapa ya? 2. penggunaan serbuk kunyit adabi pada usia berap boleh ye? atau seeloknya guna kunyit hidup? 3. segala jenis perencah macam rencah kari atau kurma boleh digunaankan pada usia bila? 4. bila waktu yang sesuai untuk pemberian bihun? 5. untuk baby 7m perlu lagi ke buat 4dr untuk makanan baru atau tak perlu dah? pembelian tepung, kari dan sebagainya ada jenama tertentu atau boleh pakai yang biasa kita pakai? cth kari ayam babas, tepung gandum cap sauh? terima kasih atas perkongsian 😊😉 Jawapan dr admin group 1. 7mo and above 2. 7mo and above. Dua dua boleh cuma jika nak guna serbuk pastikan tiada campuran lain 3. 8mo and above. Pastikan bahan nya rempah sahaja. 4. Bihun pasta semua 7mo and above. Kalau anak tak boleh kunyah, lepas siap potong kecil atau blend kasar. 5. 4dr tidak wajib tapi digalakkan. Jika anak tiada masalah, atau eczema, boleh buat pada makanan yang ada potensi nak alergic seperti seafood, protein, telur dan lain lain. 6. Brand tak kisah. Yang penting tengok bahan sesuai utk baby, unbleached flour, dan tiada perasa #adminhbfm

Boleh. saya intro dr start baby 6bulan ++ awak. Jangan risau dlm group ada admin mmg pakar dlm pemakanan kanak2. dorang mmg pantau soalan yg masok keluar dlm tu. dlm group tu pon admin ada share info. cuma kita kena cari ja. search balik ulangkaji lagi satu boleh follow doctor amalina. doctor mmg share tentang pemakanan baby penerangan tentang cheese https://www.instagram.com/reel/C1zMmjWRLrf/?igsh=YzcxcTVqeWdicmkz penerangan tentang rempah. kena baca ingredient. pastikan rempah sahaja. https://m.facebook.com/groups/happybabyfoodsmalaysia/permalink/1209201086586407/?mibextid=Nif5oz

Start 7 bulan sy dah letak smua tu. Sy biasa beli pes makanan baby meal for musfirah. mcm2 pes yg sesuai utk baby. Memang senang la utk ibu yg bekerja mcm sy 😅. Sy taknak anak makan benda sama je. Takut dia bosan dan memilih makanan

hmmm boleh je sis. tapi better 1 tahun keatas sebabnye pencernaan dia dah matang berbanding bawah 1 tahun sis.. kalau nak bagi boleh..macam saya.. saya bagi 1 tahun keatas ... Dan baby saya tiada masalah penghadaman ..

Yup dah boleh awak. Yang tak boleh garam/gula je. Mungkin nurse tu tak tahu kot sebab tak semua nurse pergi kursus pemakanan bayi atau nurse tu belum pergi kursus lagi.

klu anak sis bley trima then ok je.. lg pun baby bkn mkn byk mcm dewasa.. should be ok

boleh awak. anak saya umur 7bulan, saya dah mula menumis. ✅

reasons tak boleh? semua yg puan listkan tu real food kan

blh je.. tp Lau blh elak kan dlu Sb terlalu awal