G6PD Baby

Hi ibu ibu, saya nak tanya boleh ke makan rempah ratus untuk ibu yg menyusu baby G6PD? Saya ada baca blog semua jenis rempah/makanan tradisional dia elak macam bawang putih, kunyit, halia. Tapi kalau tak makan semua tu saya takut jahitan saya lambat baik sebab masih lagi berpantang. Sesiapa ada experience boleh la share ye, first time mommy ni 🤭

1 Trả lời

utk elokkan luka, cukuo sekadar awak makan makanan seimbang. lebihkan protein, buah dan sayuran. bukan sekadar kunyit dan halia dan rempah yg bantu proses sembuh. penambahan sel baru utk rawat luka bergantung bnyk pada protein. bukan oada rempah ye. rempah tu tujuan dia utk pemanas badan, supaya kita tak cepat sejuk. tapi kan boleh pkai tebal2... kunyit tu tujuan dia utk elak keradangan. Tapi klau awak makan makanan berkhasiat dan seimbang, insyaallah cukup utk ganti tugas kunyit dalam badan... sabar ye. 🥰