Obimin

Salam... kenapa obimin xboleh makan dgn susu atau mknn berasaskan tenusu. Kalau nak minum susu jugak kena jarakkan dua jam dulu. Nk tnya kenapa in case klu terlupa dan dh terminum. Apa kesan dia?? Sapa tahu share laa...

9 Các câu trả lời

Kalau ikut penerangan nurse KK kt tmpt sy, dia x bg minum ubat dgn susu sbb susu ni penyebab Hb akn turun..so kalau awak nk minum kena jarakkn ms tu at least 2 jam sebelum ambik ubat or 2 jam selepas mkn ubat..sy bc penerangan dlm page Public Health Malaysia pun dia x sarankn gk minum susu tu..

Ubt tu nti xserap..sbb tu dia suh mkn obimin dgn jus oren supaya cpt serap segala vitamin yg ada.. klu susu dia xserap..sbb tu kne tggu 2 jam br leh mkn ubt...klu x sia2 la mkn..tp xdpt manfaat dr ubt trsebut

Elok dgn jus terutama jus yg vitamin c, sbb obimin ade zat besi, zat besi ni nak bagi serap kene dgn vitamin c, susu,milo,teh,kopi xde vitamin c

Ubt digalakkan mkn dengan jus or minum air masak jer mommy...sbb susu boleh buat ubt tu x diserap dgn baik...

produk tenusu n yg berkafein akan. mengganggu penyerapan ubat.

omg.. sy mkn obimin dlu dgn minum susu... slg dh tukar 4serangkai..😂

Ape2 ubat dan vitamin memang macam tu sis , kena jarakkan

Wasalam. Rsnya takde kesan buruk, just ubat tu tak jadilah.

Vitamin xmeresap klo dgn susu..