Obimin

Kenapa kena makan obimin sejam sebelum @ 2 jam selepas makan? Khasiat dia tak serap ke? Nurse tak cakap ape pun.. ?

6 Các câu trả lời

Tuk penyerapan maximum..n.lg satu klu perut penuh chnces nk munth kuar balik pn ada nti..jd.nti.xdpt la khasiat ubt tu nti..bile dh mkn kluar balik😅😅✌lg pn kita mkn ubt tu tuk dptkn khasiat nye..bkn tuk kita.je..tp tuk bby juge..baik.tuk kantung bby n etc.. 😉✌

better mkn time prut kosong sis utk pnyerapan maksimum..klu dh bcmpur dgn mknan lain tu nnt kdar pnyerapan zat dh bkurang sbb ada sstgh mknan yg mghalang pyerapan zat tu..cntoh mcm kopi teh n produk tenusu ..sbb tu klu lpas mkn kna tnggu 2jam..bg mknan tu hdam dlu

Makan sebelum tido sis. Biasa sejam dua sebelum kita tido dah tak makan apa kan. Masa tu sesuai utk makan vitamin. Bila HB sy turun, nurse selalu tanya makan dgn cara betul tak? Makan selepas 2 jam makan tak.

Huhu..sy pun dgr mcm tu dri nurse..tpi hritu ad jumpa doc, dia ckp tu dikira vitamin,boleh je mkn bila2.. pening nk ikut mana satu.. tapi sebaiknya biar perut kosong untuk mudahkn zat mnyrp dlm bdn..

Kalau mkn ubat perut tgh full, absorption ubat akn jd slow. Sbb perut tgh busy nak absorp zat2 dr mknn2 lain juga. Kalau mcm ubat tmbh drh yg saya mkn, dlm kotak dia bg tu mmg bgitau berapa percent akan brkurangan zat ubat kalau mkn dgn mknn lain. Kalau nak penyerapan tu lg elok, blh la mkn orange or minum air lemon. Sbb vitamin c dlm citrus mmbntu dlm penyerapan zat mknn

F