luahan hati..

salam ibu2 semua...sy 22w...umur dah 34..ank sulung sy 4 tahun ..sejak akhir2 nie sy agak stress dgn ank sulung sy.sering sepahkan rumah,xnk dgr cakap,degil..xnk berak kat dlm tandas..sy dah potty train dari umur 3 tahun...dia bole pergi kencing dan mandi sendiri je...bila nk buang air besar dia nk pampers...buntu sy...mcm2 cara sy pujuk dia..tpi tetap degil ..ape perlu sy buat ye ibu2 semua..dek kerana perangai dia...sy mula rasa mcm mental tak kuat je nk hadap ank no 2..suami kerja pergi pagi balik malam...semua kerja rumah sy uruskan....rasa penat dan stress sgt2...tlong doakan sy kuat...dan sy nak sedikit nasihat dari kwn2 dlm nie ...

2 Các câu trả lời

salam sis.. sy skrg 26w, anak 1st 5tahun.. mcm tu juga lah perangai dia, berak xnak basuh sendiri, mesti sy kena basuh.. kalau kt sekolah boleh lak dia basuh sendiri.. makan dkt rumah sy kena suap kalau tak dia xnak makan.. sepah rumah tu jgn ckp lah.. sejak dia nak dpt adik ni mcm2 lagi perangai dia buat... bangun pagi pergi sekolah pun hanya saya je yang dia nak.. penat memg penat tapi sy selalu doa dkt Allah agar bagi sy kesabaran yang tinggi utk menjaga amanah dariNya.. bab kemas rumah tu kalau sy penat sy biarkan je.. masak pun cmtu, sy penat sy order je.. sy cuba tahan utk tak stress.. sy takut akan effect apa2 dkt kandungan kalau sy selalu stress.. jadi sis cuba lah cari masa utk diri sis sendiri... byk kan rehat masa anak tgh aktif... bila anak tidur, baru lah sis kemas sikit2, masak ke atau buat kerje2 lain...

pertama buang perkataan degil utk anak..tp tukar kpd bertuah..itu doa.sy tau mmg penat n stress bile kena bt sorang2.ank skarang dlm fasa menguji sbb nk perhatian.bnyk kne pujuk kena puji.lg kita marah lg die peel.sy dah lalui dgn 6 org ank..mcm2 karenah..umo ank jarak dekat..ape y sy tgk n perhati..bile kite peknen naluri ank ni die blh rasa makin dkt kehadiran org baru..itu semulajadi.dr x peel jd peel tb2..kdg layanan kita jgk ade perubahan sbb kita penat..jd termarah..kurang terlayan seperti dulu2..jd hanya sabar..lyn semampu blh sbb nnt kita kena hadap 2 org pulak