senokot untuk ibu hamil

salam ibu2. ada tk semasa mengandung ambil ubat sembelit senokot? sy dah makan 2 biji. beberapa jam lepas makan baru tahu ubat senokot ni tak sesuai untuk ibu hamil🥲beli dekar farmasi berkali2 tanya mmg selamat ke utk ibu hamil dan dia ckp slamat. sy skrg 32weeks. agak2 ada apa2 effect tak utk baby? sy sembelit yg agk teruk sekali buasir.

2 Các câu trả lời

salam awak. if baby kurang aktif atau over aktif, atau awak ada rasa lain lepas makan ubat tu, better pergi klinik. kalau awak takde masalah gdm, boleh try makan lactulose syrup, kalau kat farmasi ada brand duphalac, lactul. sy makan lactul time pantang sebab sembelit.

tak semua ubat sesuai dgn ibu hamil. lebih baik awak pergi klinik, inform klinik. dptkn penilaian kesihatan dr doctor. kalau ada doctor dlm ni pon awak, doctor xboleh rawat dan bg pandangan secara maya dkt awak.