Darah keluar sedikit semasa mengandung

Salam ibu ibu, sy mengandung 8 minggu 3 hari. Normal ka kalau ada keluar darah sedikit?

1 Trả lời

Tu namanya spotting. boleh jadi sebab proses penempelan atau ancaman keguguran. Jadi, sila jumpa doktor untuk kepastian.

3y trước

@Nur Zahirah, maaf saya tiada pengalaman dlm keadaan tu. Pengalaman saya, Di awal kehamilan keluar spotting dlm tempoh sepatutnya saya haid, Pada trimister kedua, ada spotting sebab saya berpenatan (brownish) / pemakanan (greenish spotting) (makan sedap manis2 & high carbohidrat masa kenduri). Semua spotting yg keluar, saya jumpa doktor terus. yg brownish spotting tu doktor ambil sample. jadi saya ambil langkah tidak berpenatan dan diet no sugar less carbohidrat (memang sy GDM on diet pun). Tapi tadi sarapan pulut kuning. tak tahan sbb jiran bagi malam tadi. 😂 Makan 2 sudu je. 🤭😁 So, untuk keadaan puan, tanya kepada doktor ya.