Pregnant

Salam hai.. Nak tanya.. Kandungan baru 6 minggu.. Kk xbagi buat buku pink lagi... Mcm mana korang sahkan mengandung..

39 Các câu trả lời

Kk sye senang je. Xperlu scan kat swasta dlu pun. Masa nak bukak buku pink, dia tnya mcm mne thu pregnant je. Then, sye ckap cek upt sendiri. Dia minta utk tunjukkan. Lepas dia tgok double line pun pekat, trus sye bukak buku on the spot. Sye bukak buku pink mse genap 6w. Nurse siap puji lagi bagus buka buku awal sbb doc boleh pantau keadaan baby. Lagi2 sye penah ade history misscariage sbelum ni. Maybe lain kk lain kot prosedur nya. Tpi kk sye alhamdulillah, sngat mudah and xbnyak kerenah. Nurse pun smua friendly and jenis yg kelakar skit. Org ramai pun masih boleh bagi layanan yg baik.

Wslm. Saya buat upt sendiri d rumah bila lewat dtg haid. Instinct kuat sgt rasa mengandung sebab mual dan keletihan melampau. Dah keluar double line saya terus whatsapp dan hantar gambar strip upt bagitau nurse dkt kkia. 11 weeks baru saya buka buku. Jgn lupa bawa sijil nikah,ic diri dan suami dan gambar passport. Kalau kandungan kali kedua bawa buku pink/putih yg lama ketika mengandung anak pertama. Senang nurse nak rujuk sejarah kehamilan terdahulu. Suami pun kena test hiv juga kali pertama daftar buku.

Sis boleh prgi klinik swasta @ pesakit luar.. Ckp nk test pregnancy.. Nanti dia bagi slip yg mengatakan kita positif.. Sis simpan je slip tu.. Nnti dh 9w mcmtu sis boleh bukak buku pink dh..mmg ada sesetengah kk yg x galakkan buka buku pink awal2 melainkan kes2 mcm recurrent miscarriage .. Kalau nk sis boleh scan kt swasta.. Cuma awal2 mmg nampak kantung je lah.. Take care.. Folic acid jgn skip ☺☺

Sebelum buat buku pink saya call kk dulu utk set appoinment. Time call tu nurse tanya dah berapa weeks, 8w...then nurse bagi tarikh buka buku time 11w. Sebelum call kk, saya scan & confirmkan pregnant kat klinik swasta dulu. Time buka buka pink, nurse tak tanya dah mcm mana confirm pregnant mungkin sbb saya tunjuk sekali result scan tu

Depend dgn kk masing2 tu.. Mcm kk sy, sblm buka buku pink mreka akan buat ujian air kncing, kalau positif mreka akan trus buka buku pink.. Masa tu lah bru nurse tnya bila last period tu semua & minta sijil kahwin.. Sy dulu 5w dh buka buku pink

Sy pun mcm sis...g kk ...dpt tau preg.6w tp kna suruh blik dan mkn acid folic dbg...pastu 10w bru sy dsuruh ke kk buka buku....saba sis...mgkin masih tlalu awl kot bg dorg nk buka buku... Sis dtglh kk lg bila dh 8w...mna tau...bole buka bku da

Sy call klinik... Dia bg je dtg... Tp dia ckp bawak scan klu ada... Ada scan lg sng la... Klu x dia nk buat urine test dlu... Kne confirm kn dlu... Sbb kk ni ramai org... Aritu sy bukak buku pun dr awl pg smpai pkol 1pm setel semua

Saya lepas check urine, disahkan mengandung terus g buat buku pink. Tapi buat appointment dulu sebab schedule dah penuh. ☺ Masa appointment tu nanti cun2 kandungan dah masuk 12 minggu. Doakan baby saya sihat ye mommies. 💕

Wkmsalm.. Sy 6 minggu dah boleh buat buku pink dah sis... Nurse tu tnya sah ke mengandung.. Sy ckp dh buat urine test dekat rumah.. Naik dua garis tu.. Lepas tu dia trus suruh letak ic & kad nikah... Huhuhu

Sahkan mengandung tu sis boleh pegi klinik swasta dulu utk scan kalau sis nak.. Kalau tak tunggu 8w la kot boleh buat buku pink.. Sy 10 w baru bukak buku pink.. Selagi belom 12w ok je gi bukak buku pink