BSP cara yang betul macam mana?

salam.. boleh share kan tak cara buat bsp yang betul? adakah kena kira dua jam selepas makan bru cucuk atau kira dua jam bila kita start makan? cth makan kul 9 siap makan 9.30 lps tu dua jam kemudian 11.30 bru cucuk untuk check gula dlm darah? atau makan kul 9 dan terus kira dua jam dari tu which is kul 11 bru cucuk? yg mana satu ye? tolong bantu

10 Các câu trả lời

setahu sy 2 jam sblm nk buat bsp xblh mkn apa2 kcuali bsp yg pg tu kna puasa dr mlm sblm nya dlm kul 10mlm. nurse tulis siap2 jam brapa kna buat bsp. kkia kt tmpt sy tulis dlm bku pkul 8am,12.30pm,6.30pm n 9pm kna buat bsp. so xkisah awak nk mkn pkul brapa asalkan jgn mkn dlm tmpoh 2jam sblm bsp kcuali bsp yg prtma kna puasa dr mlmnya. time ni biasanya kkia yg ttapkan

5y trước

klau cmtu better tnya doc, lg pakar.. biasa nya ada bsp review kan, time tu blh tnya. lg sng

contoh .. Pagi jam 6 test... Lepas test brfst terus... Rehat 2jam.. jam9 retest balik. Tghri jam 12 test... Terus lunch.. rehat 2jam.jam 2pm retest . Mlm jam 7pm test.. terus dinner... Rehat 2jam.. jam 9pm retest balik. Sebelum isi perut test..selepas 2 jam makan repeat balik test. Tgk jam berapa kamu brfst. Lunch n dinner.

5y trước

sy dh buat cmtu tp nurse kk cakap xbetul. nurse sy ajar cmtu tp nurse lain dkt kk yg sama cakap tu cara salah. sy pun confused

kalau saya pagi jam 8am cucuk bsp last mkn jam 10am pergi balik klinik jam 12.30pm lps buat bsp last mkn jam 2pm datang balik klinik jam 4 pastu last makan jam 6pm last buat bsp jam 8 mlm... kene benti makan selama 2jam nak tgk bacaan gula sis.. kalau x dgr ckp nurse srh stop makan2 jgk gula boleh tinggi bacaan

Macam sy, 8pg test, Boleh breakfast sampai 10.30pg, biasanya 830 last sy makan. 1230 tgh hari test, Lunch sampai 2.30ptg, sy lunch 130 ptg. 4.30ptg test, Boleh makan sampai 700ptg, sy mkn dlm 5-6ptg, 9.00mlm test. Beza dia atas klinik rasanya.

kalau mcm sy, b4 makan cucuk dulu lps tu mkn ..2jam lepas 1st cucuk tadi, cucuk lagi utk tgok result after .. sy every 2 weeks cucuk, 3ari direct

Nurse ckp kira dari habis makan, bukan mula makan. Contoh sis habis makan kul 9.30pg, after 2 jam iaitu kul 11.30 baru test darah.

5y trước

Yup. Sama la. Last mkn jam brp then 2jam lps tu bru test darah.

8am test utk puasa lps tu katakan awk mkn 830am..test strusnye 10.30.. start awk mkn tu.. kire 2 jam.. bkn hbis mkn kire 2 jam..

2y trước

awak2 nak tanya.. bacaan bsp awak okay tak awak bila buat cara ni?.. sbb cara awak dr saya pun bgtau benda yg sama iaitu 2 jam adalah masa mula makan, tp nurse pula 2 jam masa habis makan.. pening juga saya

Puasa then pagi tu cucuk. Lepas cucuk blh sarapan. Siap sarapan, dua jam lepas tu baru check. Pastu sme jela proses dia.

5y trước

Xtau la sy. Ni skg warded kat spital pon camtu gak cara dia amik bsp. Dua jam lepas mkn gak

Mkn dulu lps tu tgk jam pukul brp. Sepanjang 2 jam lps mkn tu kena puasa. Dah cukup 2 jam baru check gula guna mesin tu.

2 jam after mkn..bru buat cucuk..