Gatal badan lepas bersalin

Salam hi all, ada tak kat sini mak mak yang alami benda sama. selalu naik bintat gatal kat badan. gatal yang sampai kadang x boleh tido malam. please help. anak dah 7bulan ni. kita perasan akan gatal gatal macam ni sebelum period jugak. nak buat macam mana eh 😞

Gatal badan lepas bersalin
22 Các câu trả lời

ada. sy kena waktu umur baby 3 bulan. nama dia urticaria/gegata tu. allergy. time anak 1st tak kena pon. doktor cakap allergy boleh jadi sebab habuk/hama/makanan/persekitaran/hormon kita. sy kena penuh dri bawah leher sampai kaki. gatal garu macam apa dah sy. malam tu pergi klinik swasta mintak cucuk ubat allergy. then esok pagi sy pergi kk pulak minta topup calamine lotion. ubat allergy & ubat gatal doktor kk suruh continue je makan yg ubat klinik swasta bagi. salah satu jenis ubat makan tu doktor kk tukar yg bf friendly. 3 hari baru sy baik. sy tukar sarung bantal, cadar katil, suruh husband vakuum bilik tidur. waktu mandi, sy guna sabun neem himalaya. dekat farmasi ada jual. sementara nak baik allergy, sy pantang makan seafood juga.

nie mcm gegata kalau tengok rupa bintat2 tu.. kena cari punca allergy kita. suami sy dulu kerap kena, pegi klinik mcm2 ubat dan krim amik, baik jap, lama2 gatal2 balik sbb ada lg punca yg kitorg tak dapat cari. mandi air garam pun tak jd apa. kalau pegi klinik swasta, dorg boleh checkkan darah kita tengok allergic dgn apa (nak cari punca), tp mahal laa.. suami taknak buat. sy dah cuci segala cadar, langsir, vacuum habuk semua, masih gatal. pantang makan pun masih gatal. finally alhamdulillah terpikir pasal sabun. rupanya sabun baju yg jd punca. patut laa dah cuci pun gatal2. so tukar sabun baju baru elok takde dah gatal2, alhamdulillah.

1y trước

mgkin angin dlm darah. mndi dgn daun drian belnda. setiap kli jd mcm ni. Alhamdulilah. mujarap.

sy dah lama ada benda ni, memang cari punca tapi tak jumpa punca. masa pregnant 9bulan, takde langsung gatal ni. lepas bersalin, naik balik gatal ni. pernah pergi klinik, pakai ubat sapu pun tak kurang jugak. last last sy makan ubat farmasi je. seminggu tu dalam 3x makan, atau bila ada gatal je. boleh beli ubat kat farmasi, cakap nak ubat cetirizine. cetirizine ni antihistamine, memang ubat untuk allergy relief, tapi sementara jela. kadang sy makan ubat pil selsema, pun boleh hilang gatal jugak untuk sementara.

pernah kena utk due2 anak. mase anak 1st kena time ngandung dari 3 bulan sampai lepas bersalin. lepastu anak kedua pulak, mase ngadung jarang kena. tapi mase pantang kena. pergi kecemasan, dpt lotion calamine tu n kne cucuk sedas. lega sekejap. pastu jadi balik. doc cakap sbb hormon ibu. tiap minggu tukar sarung bantal, cadar, sejadah. bilik mmg sembur febreze. elak mknn yg gatal. tapi tetap gatal jgk. 😅🤣

saya pernah kena sis , hujung pregnant sampai laaaaaaaa lepas pantang . kena tahan wad sbb hypertension. tengah malam tak boleh tidur sbb tergaru² . dia punya gatal ya Allah. jumpa pakar kulit diorg bagi ubat sapu semua tak jalan. apa saya buat saya mandi air sejuk sis. jgn biar badan berpeluh. sbb kalau perpeluh lagi teruk jadinya. kalau rasa berpeluh je mandi . nanti lama² dia berkurang. tau² hilang je

pernah kena betul2 masa tengah pantang. Tak tahu punca. Doc kata sebab hama/persekitaran tapi memang basuh cadar tilam, sarung bantal, tak hilang gak. Pakai calamine lotion pun tak jalan. Akhirnya, hilang sendiri. Kalini pulak mengandung 8 bulan, kena gatal2 tapi kat tapak tangan. Mula satu tangan, pastu merebak tangan sebelah. Letak calamine lotion gak. Kering dan sekarang tempoh salin kulit.

oww.. penah kenaa.. masa pntang.. time berpeluh, seksa nyaa.. hbes merah peha smpai ke kaki.. ingt kn sebab mndi air kotor.. sebab waktu tu musim banjir.. sapu lah minyk angin.. bedak..krim gatal.. 😅 rasa lega sikit..pastu hilang sendiri.. lama jgk nk hilang.. skrg masih parut sikit..aduishhh hbes kulit😅

jika puan mmpu nnti puan try g klnik swasta..doc akn bg ubat sapu...pil dan juga sabun apa sesuai utk kita pakai jika alami ni..mcm sy dlu lepas bersalin mengalaminya..doc kata ada org lepas bersalin ok..ada yg akan alami gatal2 mcmni sbb mslh hormon selepas melahirkan...mg cpt sembuh..aamiin

Saya pun kena macam ni. Masa pregnant. Untuk kurangkan ni saya pakai palmers dry itchy skin untuk sapu. Salu sapu sebelum tidur dan selepas mandi pagi . Kalau sapu malam tu masih lagi la tidur tanpa garu garu tu. Makan ubat lora atau cetrizine. Sekarang pun masih dibawah pantauan dr.

sy kena time baby umur 2m++ gatal kat kaki & perut , gatal yg amat2 . smpai luka2 sy garu . pg klinik ubat sapu xjalan . suami sruh try pakai minyak gamat baru gatal hilang .. sy pakai seluar smpai atas perut sbb baby df..