Bayi mandi petang ketika musim hujan

Salah ke sy bg baby sy 3 bulan mandi ptg dgn air suam di musim hujan?mmg tak boleh ke sbb mak sy bising tak bagi..

11 Các câu trả lời

baby sya 3bulan pun sllu mandi ptg jg sbb kalo x mandi dia nmpk rimas walaupun musim2 hujan.. prnh jg mandikan waktu mlm sbb bru smpi rumah dr kg . alhamdulillah , baby sya xda selsema.. demam.. batuk lg walaupun kakak/abg dia duk batuk2 & selsema on off musim2 hujan ni.. mandi pagi or ptg mmg sentiasa guna air suam & sya titis minyak kayu putih sikit dlm air mandian..

Baby elok mandi masa matahari tgh naik macam kul 9-10 gitu. Kalau petang biasa sblm pukul 6 dan tuam kaki, tangan, perut & belakang badan. Sapukan minyak telon pada sendi² siku lutut, perut & tapak kaki insyaAllah..tp biasa kalau cuaca sejuk hujan mandi petang tu ganti lap² je dgn tuala lembap. Bersihkan bahagian pelipat² baby. Tuam macam biasa dan sapu minyak telon.

baby ni sensitif dan masih kecil , daya tahan paru paru bayi semua tak sama, org dulu selalu advice, mandikan sewaktu panas terik dan jgn mandi sewaktu hujan, lap lap aje..dan sehari sekali saja mandikan ..utk elakkan dia selsema batuk kesejukkkan urat .. org dulu mmg particular kit hingga baby membesar

kalau mak saya suruh lap2 dengan tuala/napkin basah, sebab kan musim hujan, tak kisah lah air suam ke tak suam ke.. macam kita kalau kena air lepas mandi mesti badan rasa sejuk2.. ni pulak baby kan kulit dia still nipis..

Kecuali bby tu selsema atau demam bru lah mandi kan dia sekali sehari..kalau xmndi nnt dia rimas,pagi mndi kan jam10 ke mcm tu,kalau petang sblum maghrib,pastikan guna air suam mesti dia rasa freshhh dn hppy nappy😘😘

boleh je mandi. mngarut je org yg ckp xboleh itu xboleh ini. kalau kita dah besar panjang ni ,kalau xselesa boleh direct g mndi. yg bby pulak ksian. nk ckp xreti.. kira ok la tu. waktu musim hujan,mandikan air suam..

anak saya, balik je dri hosp.. memang sehari 2 kli mandi 😂 air suam lah bagi mandi. saya yg jadi rimas sebab ye lah, rasa mcm xbersih lak mandi sekali sehari

Hi mommy. Kalau mandikan guna air suam takda masalah pun. Mandi sekejap je.

Klu mak sy, lg disuruh mandi adela. Cuma xblh lewat sgt.

seeloknya mndi sebelum asar..blh je air suam