Perubahan Paling Ketara Waktu Hamil

Psssttt....Mak-mak yang pregnant, nak tanya ni...Sejak hamil ni mana satu perubahan yang anda sedang anda alami? Ada tak yang kaki makin membengkak dan membesar sampai kena beli kasut baru? Hehehe... Cuba share kat bawah!

Perubahan Paling Ketara Waktu Hamil
35 Các câu trả lời

B,C,D & E 🤣 Waktu 1st trimester, pelik mulanya pastu sedih sbb sblm ni suka mkn ayam goreng tiba² x kena dgn tekak, x lalu nak mkn 🥹 mak mertua goreng kan ayam pun terpaksa cakap x dpt nak mkn pdhl sblm ni elok ja sbb tu mak mertua gorengkan ayam tp tiber dah x lalu nak makan 😅 sensitif sungguh dgn bau² 😂 bau rempah mmg x tahan, pdhl kalau ikutkan elok ja wangi, tp ni hidu bau tu seksanya 😂 tp syukurlah x sampai muntah ke apa, cuma x suka hidu bau tu ja. Apa lg kalau bau busuk, sayalah org 1st yg terhidu 😂 waktu 1st trimester pun, mengantuknyaaa yang amat 😂 duduk² pun blh tertidur + dgn air liur lg haaa 😂 awalnya kesejukan, dah trimester kedua & ketiga, kepanasan 😅 berpeluh-peluh haaa, mmg nak kena aircond ja. X pun, entah berapa kali duk mandi, basahkan badan 😅 eh macam²lah pengalaman pertama kali nak jadi mak² ni 😂 panjang ditaip 😂

3t trước

1st trimester tu, ya Allaah mcm seksa ya kena suruh makan apa² tu 🤣 xda selera sungguh! kurus, BMI pun x cukup 😅 dahlah sblm ni mmg mkn sikit, ni tambah² sedikit btl makan tu sampai gastrik berkali-kali huhuhu sian baby. paling pun dpt mkn kalau ada ikan masin goreng, dan serunding 😅asal bolehlah dpt mkn. mmg memilih sungguh nak mkn waktu 1st trimester tu 🥹 sampaikan orang igt kita x mkn & mcm ja family/husband x bagi sy mkn 😂 pdhl mmg payah betul nak masuk apa², x lalu nak mkn.

Saya pregnant selera makan totally lain. Daripada suka ayam, terus tak boleh makan ayam, nak tengok ayam pun tak boleh. Pastu nak makan daging. Pastu paling berselera makan benjo. hari2 benjo. Masak telur mata pastu buh sos cili and kicap, then makan dengan roti petak. hari2 tu je. takde jemu. last2 keluarlah anakku berat 3.81kg. 🥰

Sayaa dari 1trimester tak lalu kaki ayam smpai laa skrg dah 3trimester. . ya allah tktau laa tgok nk muntah tringat pun rasa nk munth. . sblum mengandung kaki ayam laa paling sayaa sukaa mkan. . mengandung2 ni tk lalu trus. . pastu kuat emosi. . tk boleh orng buat silap sikit nk nangis jaa pastu nk terasa. .

first.. emosi.. tak boleh dengar husband sebut perkataan kasar sikit.. sedangkan dulu sllu je balas balik.. skrang ni sentap .. dua saiz badan.. dalam sebulan naik 4 kilo.. so kna control lah sikit sikit..

Saya tak boleh bau dan makan nasi goreng. Kalau husband suruh masak nasi goreng je terus putus selera. Lepastu sekarang ni alahan kulit gatal + tempat yg gatal tu jadi kedut and ada garisan garisan tu.

Rambut yang gugur dulu byk skrg tak gugur 😂 badan naik kat nenen 32A to 32B. Bontot dgn peha naik sampai takleh pakai seluar. Berat from 35kg to 52kg 💪🏼

Semua kat atas.. Tp lebih pada emosi, dulu jenis keras je org kata apa pun.. Sekarang salah sikit je xnangis, marah mcm apa 🤣

A & C Dua kehamilan sebelum ni takde masalah rambut gugur, kali ni banyaknya rambut gugur 😅

rambut gugur, saiz badan berubah, emosi tak stabil, selera mkn berubah..

selera makan dengan emosi takstabil