Hubungan Baik Dengan Mertua

Perkara apa yang membuatkan anda ngam dengan mertua?

Hubungan Baik Dengan Mertua
60 Các câu trả lời

Cam mana pulak jenis mil dgn fil yg suka masuk campur? Nk pindah rumah bising.. Bila belum dpt cucu asyik mntak2.. Siap bagi mkn ubat mcm2 lagi.. Bila da dpt cucu dia pulak cam jeles dgn kita sbb suami bnyk spendtime dgn kita berbanding dia.. Tiap ari tiap mggu ws sedangkan tiap mggu balik.. Tu xpela sokay lagi.. But camne pulak siap suruh pindah rumah, dpt duit deposit rumah sewa balik bagi mereka? Sedangkan deposit rumah tu duit bini bukan duit ank dia(suami)? Bila menantu pregnant skit bdn skit pinggang dia gelakkan siap perli2 lagi "sakit sangat ke" dah macam mak pulak yg keje ni nak sakit2( keje cleaner bank).. Bytheway baby aktiv dan terlalu aktiv dlm perut.. Hanya suami saja yang tahu... Tapi jenis suami ni susah nk bukak molot nk terangkan dkt mak dia.. Kita pulak asyik makan hati jerr.. Belum cite suami cuti seminggu skali.. Time tula suami nk bwk wife jln2 smbil beli brg baby.. Time tu jgk laa dia sbok mntak bwk dia kesana ke sini🙄 Buat apa2 keputusan xbincang dlu dgn saya... Terus nk muktamad.. Saya dah plan nk bt doa slmt dkt mana.. Akikah dkt mana.. Ni x.. Tup2 dia nk bt belah dia saja.. Sedangkan akikah saya nk bt dkt rumah saya sendiri@ rumah fmly saya.. Tapi mereka yg da tetapkan segala2 nyaa.. Hmm

5y trước

Tau xpe.. Smpai naik stress fikir.. Ni ank first saya.. Saya fhm ni cucu sulung diorang.. Tapi yela.. Apepon kena la bincang.. Ni x.. Da buat keputusan sendiri.. Xfkirkan org lain.. Hm

Maaf cakap, pada pendapat saya, hanya menantu yang stay sebumbung dengan mertua saja tau pahit manis ada mertua. Kalau duduk berjauhkan memang ramai puji mertua baik, melainkan dia memang toxic person. Kalau duduk sebumbung, kadang ngam kadang tak ngam. Kadang manis kadang pahit. Memanglah kau dah kahwin dgn anak dia, kenalah terima mertua kau, especially MAK MERTUA. Tapi maaf jugak nak cakap, bukan semua manusia ni baik ye even dah tua. Jadi, nak terima & redha ni satu challenge, everyday, every moment challenge tau. Syukur menantu yg dpt tinggal berasingan dari keluarga, ipar. Puan2 sgt beruntung, bersyukurlah ye. Moga sampai bila2 pun tak perlu stay dengan mertua.

5y trước

Betul. Bkn nak mengata.. Tetapi kadangkala mmg sakit kan hati je. Gayut 📞 24 jam dia x pernah letih. Time buat kerja rumah ke or masak baru mengeluh letih. Suami org anak tunggal. Mahu tak mahu saya yang buat semua. Lepas blk kerja kena masak, cuci kain and all.. Kadangkala menyesal kahwin😪

Bagaimana pula dgn sikap mil n fil yg suka ambil tau hal anak menantu? Wlupun x tggl sbumbung tp smua hal drg nak tau. Bila sy n suami gaduh psl sesuatu pun smpai nak panggil dtg rmh bincang dgn drg. Bagi sy pergaduhan dlm rmh tgga akn jd lbh teruk dgn cmpur tgn pihak ibu bapa. Sbb mslh tu antara sy n suami bkn antara drg. Apa pun sy x nak fikirkan sgt mslh tu sbb bg sy yg paling pnting adalah kandungan sy. Mdh2 an smuanya baik2 shj.. InsyaAllah.. Tlgla jauhkn toxic people drpd khdpan kluarga sy. Sbb skg ni smua bnda sy x blh nak share sgt dgn suami sbb dia pun suka mengadu dgn mak dia. Apa pun smoga dia brubah lbh memikirkan yg lg pnting drpd smua tu.

Awal kahwin dengan suami mula2 ok lama2 mil tunjuk perangai sebenar dgn biras dia umpat pasal menantu lain, dgn kita dia umpat plk pasal menantu yg tadi tu. Kalau bertandang rumah mak ayah kita ni ada je benda tak kena rumah byk bulu kucing lah, berhabuk lah macam rumah dia perfect sgt. Tak kira rumah menantu mana pun tiap kali pergi rumah besan bila jamu air tak pernah dijamah, macam mana hidang mcm tu la keadaan bila dia balik. Masa berpantang anak sulung mandikan baby dalam besen pun dia pertikai cakap besen tajam lah apa ei nasib tak meroyan dpt mil mcm ni

Takde yg ngam...mil jenis lantang jd untk sesuaikn diri masok keluarga dia,sy pon kena jd mcm tu..perli mmg sentiasa tipu la xterasa langsung tp dorg xkesah pon terasa ke x sbb mulut anak beranak mmg sama je kdg2 bgtau husb jugak nasib dia paham & cuba mcm2 xbg sy stress.....tp tula kalau dh duduk sama tu kalau xhadap mil hadap ipar pulak...mil suka bandingkn dgn anak dia,cari kekurangan sy tp tula anak dia pon lg teruk..kdg2 kalau terasa hati sy balik rumah makayah bila husb dh balik keje baru pegi rumah mil

5y trước

Memang standard perangai mil ni suka banding2. Sy masa mula2 kawen, terus mil banding dgn kkk ipar kata lepas kawen terus sangkut dpt baby. Stress betul, mcm rezeki ni kita boleh pilih2 pulak. Nak2 sy dah berumur sket masa kawen, mmg sabar je dgn perangai mil. Bg sy kita menantu dah beralah dah, dah la kita xpush husband kita duduk rumah sendiri sbb nak jaga kebajikan dia. Tp dia xhargai pun siap perangai mcm apa nth. Mil sy dah la xblh nk drive kereta, bwk motor. Nak beli apa2 kena harap anak je. Tapi kalau bab kita pandai pulak suruh berdikari bwk kete pegi sana sini. Sy plk suri rumah mmg kena hadap 24 jam je dgn mil. Allahhh, bagilah aku kesabaran & murahkan rezeki agar ak dpt rumah sendiri. Sis2 tlg bg semangat ye.

Saya akan selalu mulakan percakapan, tanya khabar. Hubungan dengan mak mertua, biasa2 je. I'm the only menantu perempuan in their family 😱. Suami satu2 nya anak lelaki, yg lain kakak2. Jadi kalau balik kampung tu faham2 lah, kita sentiasa dok kat dapur. Tolong apa yang patut. Memasak, sidai kain, cuci pinggan mangkuk. Lagipun baru setahun sebulan kahwin. Sebelum kahwin, takde contact sangat dengan mak mertua. Tak tau nak sembang apa 😂. Sekarang dah ada baby, topik berborak nya : baby

mertua ok . cuma selalu ckp xpaya beli itu ini utk bby nnt membazir . nnt xpakai sekejap je . now sy 18w . kite sbgai ibu terasa hati . bila suami ajak beli brg bby , sy takot nk amik brg2 utk bby . kang ambil mil komplen membazir pulak . tp suami sy ok . die suruh sy amik je apa yg sy nk ambil. die kata jgn dgr mulut org . duit sy utk awak n anak jugak .lega hati sy bila nk cari brg2 utk bby .... alhamdulillah .

5y trước

betol tu sis...

Alhamdulillah, Allah berikan saya mertua yg sgt baik. Yg buat kami lg ngam adalah saya pandai masak dan suka belajar masakan baru. Contoh, my bapak mertua keturunan Pakistan, so mak mertua biasa masak capatti, roti puri, dalca etc. Bila saya minta mertua ajar masakan tersebut, mertua sgt happy. Mertua rasa ada geng utk main masak2 kat dapur. Tambahan lagi saya satu2nya menantu perempuan. Alhamdulillah.

7thn duduk dgn mil,kurang berborak,sbb mil ble blik niaga (balik 9pm) trus msuk bilik tdo.tp ble ade org dye pndy cover😁.7thn dgn mil time puasa pertama je dye mkn masakan aku, Klu ditanya mne rapat dgn fil,aku lg dkat dgn fil,lg suka berbual dgn fil,fil pulk suka dgn belacan buatan aku,mil pnh ckp yg katanya aku buat belacan xsama mcm org.,Mil & fil aku baik,cme tu jela kurang berborak..

Hubungan saya dengan mil awalnya okay. makin lama hubungan makin merudum. Sifat dia terlampau mengongkong dan xjaga privasi anak menantu.. kuat mengungkit.. lantang.. selalu tegur saya depan khalayak.. saya tak tahu dapat bertahan tak.. org lain.dlm rumah buat tak tahu sbb dah biasa.. sy stress.. kahwin dlu sebab keluarga bukan cinta.. doakan saya yang terbaik..

5y trước

Sabar ye kak..