Pernah atau tidak anda terasa dengan mertua anda?

'MASAK TAK RETI, KERJA PON TIDAK. KAHWIN GOYANG KAKI JE KE TU?' Siapa pernah dengar kata-kata macam ni dari mertua ya😢 Dalam rumahtangga terutamanya dengan keluarga mertua semestinya tidak semuanya indah bukan? Pernah atau tidak ada perkara yang menyakitkan anda pernah mertua anda katakan pada anda sepanjang anda berumahtangga selain dari atas tu? Min pernah, tapi bila min fikirkan balik. Ada betul jugak apa yang dikatakannya. Cuma mungkin cara disampaikan je kurang tepat. Cuba kongsi pengalaman korang dekat bawah. #TAPafterhour #luahanperasaan

Pernah atau tidak anda terasa dengan mertua anda?
11 Các câu trả lời

saya baru kawen 12mei2021 baru ni .. mengandung dulu baru nikah hm .. baby lahir 25mei2021.. nikah time preg 9bulan... saya ngan husband memang dlm proses nak kawen dah tahun lepas tapi asyik tangguh sebab nk buat pengesahan wali ,mama n abah da becerai .. abah pulak masuk penjara .. bole jadi lewat kawen tu pun sebab nak ambik sign abah .. tp sebab pkp so kene pospone. sampai la awal bulan 5 baru ni baru free bole pergi penjara ambik sign orang tua tu ... sebelum ambik sign tu , husband bgtau dulu abah dia .. dia kata yg kiteorg dah ambik tarikh nikah dah .. abah dia kata elokla macam tu .. pastu husband bgtau tapi ada masalah sikit sebab saya ni dah preg .. and dah nak beranak da ... pastu husband kata abah dia kata xde apa la nak buat macam mana dh buat silap ... abah dia kuat agama juge la ... kiteorg kawen hari last puasa .. esok nya raya balik kat umah mentua ..kat umah tu ada pak mentua ngan abang ipar je .. mak mentua da meninggal .. mula nya macam okey .. waktu makan malam pak mentua tanya baby macam mana dah buka buku ke, dah pergi checkup ke .. saya happy da sebab rasa macam org care pasal kita ... tapi semua tu x lama ... saya ni jarang balik kat umah belah husband sebab kiteorg duduk kat umah mama saya .. mama x kasi pindah duk mana ii 🤣.. tapi ada satu ari ni saya perasan .. waktu first time saya bawak anak saya jejak kat umah tu .. waktu tu pntang ke 20hari... saya sanggup naik tangga tinggi ii tingkat atas semata mata nak bawak anak saya kat dia nak kasi pegang .. saya da la czer😢 tapi dia cuma macam waa cucu atuk datang .. pastu senyum macam x selesa .. x ambik pun ... x sentuh tu .. kalau anak akak ipar saya tu dia bole pulak pegang ii .. pastu dia turun bawah nk g kebun .. sy masuk bilik buat macam biasa je .. malas nak ambik aty pastu saya bawak lagi anak saya balii saya umur 2 bulan lebih .. nak 3bulan x silap saya .. anak dah pandai nak gelak senyum .. pun dia x pernah pegang . abang ipar macam okey .. dia ada ambii dukung anak saya .. main ngan anak saya sampai gelak ngekek anak saya tuhh hahahha.. tapi pak mentua xde pun pegang .... ada satu hari ni saya dari luar rumah nak masuk ke dalam rumah la .. nampak pak mentua kat dapur tengh duduk minum air sambil pandang saya dukung anak .. saya senyum tapi dia buat muka masam je .. waktu tu husband ngan abg ipar ada kat luar .. start dari tu saya slalu nampak dia masam je ngan saya... husband kata saya yg melebih pikir bukan ii 😭 sedih saya slalu gaduh ngan husband sebab bapak dia .. saya kata kalau x suka tgok muka anak haram ni cerai kan je la aku ni ha pergi balik kat tempat asal ko .. saya cakap gitu kat husband tapi sebab sayang husbnd suh saya sabar je dulu 😭 dia kata pikir positif mungkin sebab anak kita kecik lagi ??? tapi masalahnya anak kakde husbnd saya tu bole pulak dia pegang 😭😭 anak luar nikah saya ni jijik ke ??? dia xde salah apa pun ngan orang saya yang bersalah sebab bawak dia kat dunia ni😭 kadang ase kecewa ngan diri saya ni .. sebab buat macam tu kat anak .. tp alhamdulillah belah mak saya semua suka anak saya ..semua sayang .. sampai kalau balik rumah belah atuk saya uwan ngan atuk saya semua berebut nak pegang anak saya .. slalu dengar "ehhhh cicik toknyang tokwan dah balikkk.. " terus ambik main ngan cicik dia 😢 berbeza sangat .. bila luah lagi kat husbnd .. dia cakap mungkin abah dia x biasa ngan saya .. sebab yela kawen ii terus ngandung patu ada anak ?? macamm yela .. backup jela bapak ko tu .. sejak anak saya nak masuk 3bulan terus saya x bawak anak saya balik sana dah .. anak dah 4bulan 20 hari .. da nk dekat sebulan x bawak balik saya .. saya pun x balik .. kg husbnd dekat je .. cuma kiteorg duduk belah bandar .. dorang pulak duduk dekat kampung ..sebab tu otak mendap gamaknya .. sakit aty rasa ... lagi ii kat kampung husbnd tu jiran ii kiri kanan bukan org lain .. sedara mara juge pun bermuka muka ngan saya .. ngan saya x suka .. tapi depan husbnd sy dia layan sy okey ckit ... tapi bodo betul .. saya x suka ,tapi ngan anak luar saya ni sibuk nak pegang bangsat manusia da nak mampos pun macam tu .. sy punya respect senyum ii dorang tapi??? huh sejak dari tu juge saya kalau jumpa dorang kat luar kalau beli belah ngan hsbnd mmg x layan dorang buat x kenal x nampak je .. husbnd je borak gitu ii basa basi ngan dorang .. huhh

3y trước

X apa sis... Sis sabar je. Ada baiknye juga pak mertua sis x nk ambik anak sis. Theres good side dr cite sis nie. Nnt bila baby da besar 6 bulan ke atas dah boleh mkn x de la sapa2 duk sumbat makanan apa2 dkt anak sis. Lgpun better sis jgn tgglkn baby sorg2 dgn family husband nie. Kadang2 dorg lempiaskn kt baby, ckp kt baby mcm2 walaupun baby x tau apa2, takut dorg cubit ke pukul baby ke. Lebih baik la sis duduk je berdua dgn baby. Mcm sy, sy bukan menantu pilihan MIL, ipar duai pun just mcm tu saja, x de nk rapat2, sy mmg x suka sapa2 sentuh baby sy. Masa mula2 baby kecik sy tertanya juga x de sapa ke nk dukung baby sy, (sbb ada history argument dgn MIL), kadang2 kita letih kn dukung je baby, but the fact is, i really dont like them to touch my baby. I dont trust them around my baby. Dorg nk pegang baby pun sy make sure sy akan tgk apa dorg buat, dorg bwk masuk baby dlm bilik, sy ikut skali. Yeah that my story nk type pun panjang lg. Hehehe. Apa2 pun sis think positive. X apa pun kala

Hmm ingat lagi masa bulan Februari lepas bersalin mak mertua dtg rumah untuk jaga masa pantang. Mak mertua dah tua umur pun dah lebih 70+ tahun. Nk rentas negeri balik rumah mak sendiri mmg x lepas. Husband awal2 lg da ckp mak die akan dtg jaga saya dan baby. Masa tu okay la. Sbb mak mertua pun pandai mengurut semua. Die mmg mengurut org masa di kg. Die dtg awal seminggu dr due date. Masa die ada kt rumah, die ada call anak2 die, kita bukan busy body nk dgr apa die ckp dgn anak2 die tu, there's no way we cant hear what she said with her daughter. Rumah apartment kecik kot die pun ckp kuat. Dgr perbualan dorg, "mak tu larat ke nk urut2 lg, tgn kn dah x kuat, dah tua, rehat2 je lah, suh la panggil org mengurut". Kita yg dgr nie mmg x sampai hati nk suh die mengurut sbb ye lah dah tua kn. Sy nekad mmg sy x nk mengurut dgn die sbb sy pun bukan jenis yg nk pantang2 betul. Sy agak skeptical pasal pantang nie. Bg sy as long rehat secukupnye n makan makanan berkhasiat within 2 weeks is enough. Nk bertungku bertangas mkn jamu nie bukan cara sy. So, i delivered on early February. Baby kuning 1 minggu kt hospital, sy balik rumah dulu. Everything went well. Sampai la ada 1 hari mak sy call n bgtau mak mertua sy nie mengadu kt mak sy yg sy nie degil x nk dgr ckp, dah suh berurut x nk berurut, dah suh pakai bengkung x nk pakai bengkung. N of course my mom will take my side. Sy langsung x cite dgn my mom pasal perbualan mak mertua dgn anak die tu. So mak sy ckp dgn mak mertua, ikut je la apa yg sy nk buat, kalau sy x nk berurut, biarje la die, x nk pakai bengkung, biarje la die. Sy dpt tau pasal nie pun masa die nk balik rumah anak die lepas 8 hari sy bersalin. Die nk balik tu pun sbb lepas little argument. Kita 1st pregnancy mmg la nipple x biasa lg nk menyusukan baby. Ada 1 mlm baby nangis2 sbb x dpt susu dr nipple. Die masuk bilik, husband pun bangun, dua2 tgk sy tgh struggle nk menyusukan baby. Sy kesian la sbb husband nk keje esok, sy ckp la dgn husband suh tido, dgn mak pun suh tido. Mak mertua sy ckp, aku nk tido mcm mn, budak tu melalak. Sy da panas je, sy ckp la biasa la baby menangis x kn nk senyap je, mak x suka mak tutup pintu. Sy suh husband tutup pintu bilik kitaorg biar mak die tido. N the next 2 days die sendiri nk balik rumah anak die. Sy okay je. Lgpun bdn dah rasa kuat nk handle baby. Sampai skarang terasa ackward dgn MIL.

pernah..selalu sy d katenya kuat bejoli..mmbazir..walhal mse tu sy satu ape pn xde..emas or pe..y kedua mertua dtg umh ble sy peknen n bgtau dpn2 die xnk jga sy n cucu mse dlm pntang..tp trpkse jgk brpntg smggu d rumah die..dlm 5 ari berpntang sy kne sound stu rumah sbb baring dpn tv..mgkn die npk sy x bt kje ape2..sedih kdg terasa sbb sy dh xde ibu bapa n adk2..y dpt mertua baik x kte pe2 tu alhamdulillah la dh bhagian awk..sy xprnah nk brdeharka..x pernah lngsung burukkan or ceritakan ape2 Hal psl mak pd die..sy Simpn dlm ati..cube y terbaik

3y trước

Takziah utk awk ats khilngn ibu Dan ayh .sabar la ye..mak mertua sy suruh brpntng rmh Dy klau blh..tp sy tetqp pilih nk brpntng rmh mk sndri .ank first kan xthu nk urus lg cmne .so better dgn mk sdri..segan nk duk rmh org. lg2 ad adk ipar llki ..Aurat kne jaga😅

Tipulah kalau tak pernah terasa. Anak saya tengah aktif, mk mertua mmg kalah dgn budak suka memunggah ni. Cucu lain pun sama je sb tu sesiapa yg ada ank kecil mereka jarang sgt balik. Tak pernah tahu beliau mcm tu sekali dia hangin memang payah saya nak terima bila kata² orang tengah marah lagilah payah

pernah terasa setiap kali kita masak, mak mentua makan sikit, tak kena tekak mak kot ..ada tip tak? kita rase down dan tak yakin .. hus dgn akak ipar ada je puji masakan sedap( tak tahu la kot nak sedap kan hati ) tapi ntah la memang tak yakin dengan masakan sendiri..😥

3y trước

Saya pun pernah je mommy. Takpe, asalkan kita msak utk suami dan anak. Kalau beliau taknk makan kalau beliau komen mungkin boleh belajar lagi tapi kalau dah memang taknak makan memang tak boleh buat apa. Susah nk puaskan hati lagi² orang tua² ni. Pening serabut kalau pikir

mertua saya baik je. cuma terasa dan sedih bila hari yang saya dpt tahu baby sy meninggal dlm kandungan, dia ckp "kan dh pesan jaga kesihatan" seolah dia salahkan sy sepenuhnya. masa tu sedih ada, kecewa ada, geram pn ada.

3y trước

Mungkin dia tak pernah alami. Maka tak tahu kalau kita dah cuba utk jaga kandungan tu.

alhamdullilah. 7 tahun kawen duk dengan mertua tak pernah mertua ckp kata2 yg menyakitkan hati. saling hormat menghormati tu kunci dia. rezeki juga dapat mertua yg baik. alhamdullilah.

alhamdulillah dpt keluarga mertua yg baik2 dan memahami...

Pernah alami

Tak pernah