kuat tidur

org cakap kalau kuat tidur nanti anak pun sama lepas tuh bila baby aktif waktu malam nanti keluar pun sama, sungguh ka?, mcm was2x pula nak percaya. tambah da 3rd trimester lagi kuat tidur lepas tuh fikir tak lama da, so kena hargai masa tidur puas2x tapi tuh la ,org kata mcm tuh pula..

19 Các câu trả lời

mak dan suami sye tak bg sye tidur lama waktu siang..kena set alarm maximum 3jam pling lama bole tido waktu siang sbb nak elak baby kena kuning nnti.. tp mak mertua sye suh sye tido..manfaatkan masa tidurmu wahai menantu...nnti baby dh keluar entah bila bole tido... buat mse skrg pun sye x bole nk tido sgt sbb kena kira gerakan baby...kadang2 dh nk dekat kol 9pm baru cukup 10x gerakan..tengok ibu2 lain,kol 5ptg biasa dh lengkap 10x gerakan tu..yg tu sye risau jgk😅

saya siang ngantuk tak blh tahan,penat memanjang je rasa,jd saya banyak tidur siang,sy jenis light sleeper tp baby masih aktif,time tdur2 tu masih blh kira gerakan,mlm susah tidur sbb sesak nafas n rasa bahang panas sangat walaupun aircond dah on,sy malas dah nak layan cakap2 org,yg sini kata begini yg sana begini,tapi yg tanggung badan kita,tawakal je yg penting emosi saya tak sakit

Kalau ikut pengalaman saya anak 2 org sebelum ni malam aktif gila2 baby waktu dalam kandungan sampai saya susah tidur malam. Sekali lepas keluar, jadual tidur mereka berubah sampai dah besar ni. Tepat jam 8 ke 9 malam, memang ajak tidur dah. Siang mereka aktif. Sekarang dah ganti pla dgn adik dorang dalam kandungan ni. Jadi sy x risau dah sebab ada pengalaman kakak abg nya mcm tu dulu.

2y trước

kira okay la mcm tuh, harap si kecik ni mcm anak2x awak la. senang sikit. tapi tgok ada yg sampai pagi kan aktif. tapi bukan sebab kita kan.

newborn memang kuat tidur , anak saya dua2 kuat tidur masa dalam rahim .. dia akan aktif waktu lapar dan selepas makan dia aktif sekejap pastu senyap terus maknanya dia tidur bila dah keluar dia tak pandai beza siang dengan malam so kita sebagai parent ni kena la ajar dia tidur malam siang berjaga tapi bagi saya bby normal lah kan dia kuat tidur

2y trước

mulut orang ni payah sis oi , kita buat rajin masa pregnant dorang akan mengata , buat2 malas pun dorang akan mengata juga .. takyah ambil pusing sangatlah apa orang cakap yang penting kita sebagai parent tau anak2 kita macam mana kan ..

ikut pengalaman 3kali bersalin dan beranak , mmg dorg ada rutin tidur spt itu kalau baru lahir.. newborn-2bulan , anak2 sya suka berjaga malam.. siang bru sedap tido.. masuk 3bulan baru rutin tidonya normal spt tido lama d malam hari dan hya tido sekejap2 pd waktu siang.. x kesahlaa c ibu jenis kuat tidur or x masa mengandung..

rasa nk tidur memanjang time preggy tu normal je sis 🤣 org ckp centu supaya nk kita aktif n alert dgn baby je. overall tkde masalah pun tidur tu. ade je preggy mom kerja siang tido malam, tp pas beranak anak bngun malam jugak tu apa cer? cite nye kite fikir logik jelah sis sblm nk dgr bulat2 apa org kata

2y trước

tuh tanya ,sbb was2x nak percaya benda mcm ni. lagipun taktau juga nak buat apa, baik habiskan masa dgn tidur. hujung2x nanti baru fikir nak rajin sikit sbb nak bagi cpt buka jalan kan. 🤭 .

xlaa sis..Saya masa ngandung dulu bby aktif time malam,nie bby lahir elok je tydo malam..Biasalaa tengah mengandung nie memacam laa bunyi..Sis buat bolayan je..yang penting ikut kemampuan badan kita..Saya sepanjang pregnant kuat tydo,bby saya highdemand jugaa xad pun kuat tydo🤣🤣

saya pon kuat tidur..pantang baring mesti tertidur..org tua2 larang kerap2 tidur nt anak pon kuat tidur..tp bby mmg kerap tidur pon kan. klau ngantuk tidur je sis..yg penting cukup rehat.saya tak boleh tahan2 mengantuk nanti mula la pening kepala..pastu kang cek hb low..

Taklaa sis . Baby baru lahir memang banyak perlukan tidur . 21jam waktu mereka tidur . Cuma jangan ajarkan dia berjaga waktu malam utk susu . Pilih certain waktu nak bagi dia minum . Buat jadikan rutin minum then 2-3 jam sekali boleh kejut minum susu . Jangan lebih 4 jam .

2y trước

Masa awal bersalin , 2oz 2 jam sekali saya bg susu sebab ada kuning seminggu . Lepas 3 minggu 3oz 3jam atau 2oz 2jam extra 1oz kalau baby lapar lagi . Waktu siang kena kerap baby menyusu , setiap 2jam pun okay sampai petang, malam tu sis ejas berapa jam untuk pastikan pukul 12 malam baby minum. Susu kenyang , tukar pampers lap kaki dgn air suam bersihkan bahagian muka lap dgn kapas buang lekit susu . InsyaaAllah 3 atau 4 pagi dia akan terjaga sendiri sebab lapar . Subuh pulak dia akan minum . Depends on baby actually ada yang sejam sekali bangun so kena bagi 1oz atau 2oz ja takmau baby over feeding . Tapi tula kdg lumrah baby memang lapar sebab masa tidur tu mereka membuang air kecil atau besar . Baby bangun sis kena tukar pampers tu tanda lapar dan tak selesa .

sya dh nk masuk 3rd trimester memang asyik nk tidur je. tak tahu knp. nasibla masih kerja, klau cuti memanjang sya tidur. bgun utk makan, makan ubat. rehat lepastu tido lagi. tak tahu penat sgt klau duduk je memanjang. nk kena baring jugak bru selesa