Newborn boleh pakai pacifier ke?

Ok ke kalau beli pacifier (puting) untuk newborn? Anak jenis kuat nyusu badan. Kalau nak tidur ayau bertenang memang dia nak nyusu. Sampai tersedak susu. Ada beberapa kali jugak muntah susu. Siapa sini beli pacifier untuk newborn? Anak nipple confuse tak? Tq

8 Các câu trả lời

Better selepas baby umur sebulan lebih untuk elak nipple confuse. I bagi jugak pacifier untuk baby i yang ke4 ni. Yang lain semua tak guna pacifier. Tapi baby kali ni suka mengempeng sampai overfeed. Bahaya overfeed sampai baby boleh muntah susu and perut bergas. Tula yg jadi kat anak i. I pergi clinic, dr cakap instead of bagi nipple, boleh cuba bagi pacifier. Tapi make sure baby dah umur sebulan lebih and penyusuan tu dah betul2 established utk elak nipple confuse. Nnti bby taknak df kalau nipple confuse. Buat sementara ni, kalau baby awak nak mengempeng jugak, kalau dia nangis2, cuba awak buat 5S tenangkan baby

bukan kuat menyusu awak. itu kita panggil mengempeng. sebab baby tak pandai self soothing. mcm sy bg je. sbb baby mcm overfeed. dia muntah selepas 15-20minit minum susu. tanya doctor, doctor ckp boleh je nak bg pacifier. alhamdulillah baby xde nipple confuse. skrg usia baby dh setahun sebulan. tp size pacifier sy xpernah tukar. sy akan beli tukar sama je😊

5mo trước

sejam sekali tak kerap pun. ok la tu.

Depends on anak masing2. Biasanya dekat kotak pacifier tu dah ada warning label yg anak boleh nipple confused. Tp if takda choice sbb anak suka ngempeng sampai muntah susu nak wat camne kan hehe. Anak saya after 3 weeks saya dah bg dia paci sebab situasi yg sama mcm awak. So far dia tak nipple confused.

5mo trước

Tulah. Takut juga kalau dia confuse dia dah taknak susu badan kan. Panik juga dia tersedak dan muntah susu tu. Baru sedar dia overfeed.

anak sy pon mcm tu jgk. tp mula2 lg mil dah bg warning jgn bg puting. mcm dia pantang sgt klau bg pacifier ni kat budak2. katanya mcm menipu anak bg dummy. Anak2 mak semua mak x ajar bg puting katanya. Husband pon x bg sy bg sbb takot jongang la ape la. buat sy jd takot nak bg. tp sy yg stress 😫

kalau nak bagi, better jaga timing paci tu. sebab kadang kita dah selesa,baby pun, then kurang menyusu. kurang demand, susu pun berkurang. tu anak 1st. 2nd tobat tak nak bagi dah. rela je dia mengempeng, lama2 dia sendiri akan jarakkan masa tu.

5mo trước

kn mommy, sy prnah bgtau mcm ni, tp org kata apa pulak nipple confuse budak tahu la puting kosong ke ada susu ke takkan la tertipu.. huhu sedih

tunggulah slps sbln keatas.. di bawah 3 bln kelahiran bayi masih cuba sesuaikan diri dgn keadaan luar dari rahim.. normal newborn mengempeng

Better selepas sebulan bagi pacifier. Ya, kemungkinan besar nipple confuse. Ada je yg tak nipple confuse. Tengok anak masing2

5mo trước

👍

Bergantung pd anak sis. Ank sy wktu newborn nak, lps tu dh x nak. Introduce blk terus tk nak