Keputihan

Normal ke waktu hamil ni ada keputihan yg mcm bewarna kuning dan berbau?tak selesa sebab banyak..risau pun ada.. Sy bru 5week++

117 Các câu trả lời

Refer KK ye sis... Banyakkan minum air masak Banyakkan rehat Basuh bahagian "bawah" dengan air suam / air garam / air rebusan daun sireh Selalu tukar seluar dalam / pantyliner Make sure kat bawah tu sentiasa kering Gi Kk nanti doktor akan ambik sample keputihan dan akan bg ubat utk rawat

Saya..keputihan sampai gatal rase bengkak. P KK jmpe doc dia buat test air kencing. Then dia bagi pil antibiotic masuk kt bawah tu. Then baru la berkurang. Now kene rajin cuci and jage kebersihan panties. Kalau gatal sgt sy basuh dgn air suam2 panas baru lega

kalau sampai ada colour dan berbau, x normal..jumpa doktor segera, nnt doktor ambil sampel utk cek samada dijangkiti bakteria atau tak..minum air masak banyak2 sis, stop dulu air manis2..makesure bahagian kemaluan sis sentiasa kering lepas ke toilet.

Sis nak tanya.. Bila sis tahu ada keputihan yang keluar tu sis terus g hospital ke? Saya ada alami keputihan juga.. Kadang2 banyak kadang2 tak.. Sy x tahu nk refer hospital terus ke tak..sbb keputihan pun bahaya kan 😔 appointment doctor lambat lagi..

5y trước

masa cekup tuu,boleh bgthu misi. x perlu ke hospital

Sy mngndung 6bln skrunk,pernah jgk tnya doc Sal keputihan bnyk Kuar Dr sblmnya doc ckp it's normal bila mngndung,if colour keputihan uh putih,...if ad tnda2 gtl dkt kmluan,kptihn brtukar wrna or bau busuk refer doc t doc ambil sample n cek..

rebus daun sireh+asam keping+garam sikit...buat basuh miss v,insyaaALLAH bkesan...klu xnak buh asam keping n garam pun xpa...daun sireh sdh memadai,sya memang xguna apa2 pcuci miss v,slain dr daun sireh buat basuh...air suam2 yee sis...

5y trước

sma2...

Sis, bagi tahu doc. Nanti dia bg ubat insert kat vagina. Saya sampai kena masuk mulut itik doc amik sample nk check ada gbs ke tak & on antibiotik 1week and alhamdulillah hilang dah keputihan. Bahaya keputihan ni takut effect baby nanti.

5y trước

Doc ada bg sy ubat insert tu tp msh xhilang keputihan.. huhu

Xde pape effect.. sy pnh pakai masa 11w dlu.. alhamduliah discharge okay lepas tu.. effect keputihan yg dibiarkan jauh lg teruk nnt.. takut positive GBS then merebak pd baby.. so, better pakai.. doc prescribed bcoz they know more..

5y trước

Gbs tu kuman jahat yg ada di miss v kita. Ada juga terbaca, baby boleh maut klu kna jangkit kuman ni. Sbb tu lps melahir nnti dorg akan on antibiotik slma 7hari dkat baby. Sy 2 kali pregnant, +ve gbs. Tp xda effect dekat baby. Syukur

rebus sireh cina ..sireh ni paling bgs antat2 sireh2 lain..asma keping..dan garam bukit..garam lain kurang kesan...garam bukit.. berendam la dlm baldi besar. dgn rebusan td..asm keping dan garam bukit. sbb sy tgh alami skrg..

5y trước

ye..saya pun org yg ajar camtu..kena hari buat ye ..

Tak normal sis. Sis kena pergi klinik. Nanti doktor suggest apa perlu buat dan ubat apa. Sebab 5 weeks baru sangat lagi. Saya dulu dapat ubat untuk insert tu tapi boleh guna masa 20 weeks ke atas kalau tak silap

5y trước

Tu la sis.. Risau pun ada... Sbb smpai sy kena pakai pad😢 ok..tq sis.. Nnti sy p klinik