Keputihan

Normal ke waktu hamil ni ada keputihan yg mcm bewarna kuning dan berbau?tak selesa sebab banyak..risau pun ada.. Sy bru 5week++

117 Các câu trả lời

Kena refer Dr . Dr akan buat per vagina/mulut itik tu , juga dia suruh kita amek urine nak tengok kencing kotor ke tak dan bagi ubat ni , vagina gel/wash, clotrimazole cream 2x sehari untuk seminggu candid v(ubat masuk dalam V) ada dua dos 200mg sekotak yang biasa ada 3 biji untuk 3 hari 500mg 1biji untuk sehari yang kalau teruk sangat dan pakai sebelum tidur malam . Antibiotic ada dua jenis juga Metronidazole tab 1biji 3 kali sehari untuk 5hari(15biji) atau cefuroxime tab 1biji 2 kali untuk 5 hari(10biji) . Saya tahu ni sebab saya pernah kena sebelum ni . Memang tak tahan , tapi alhamdulillah okay . Ni terjadi adalah faktor kebersihan dan seluar dalam wanita kena tukar selalu .

5y trước

Tq sis .

Sy pun ada keputihan gak.. tp doc tanya sama ada berbau dan gatal2 kat vagina tu. sy cakap tak ada.. then dia kat itu normal.. tp sy still risau gak huhu Nk tanya, kalau keputihan yg berbau tu, dia mmg bau kuat sgt bila bukak panties mcmtu ke? Ataupun bila kita colek baru boleh bau? Maaf tanya sbb before pregnant sy takde keputihan sgt... so betul2 tak tahu... tp so far vagina mmg takde gatal2...

5y trước

mudh mudhn janin n mommy sehat . dn d prmudh kn urusan ny nt ye. sy pon lg 6week lg ni . uhuhu same2

Sy masa pakai ni tak sampai sejam, sbb gi kencing pastu ubat tu keluar sekali. So tak dapat rawat keputihannya. Sy bgtaw nurse psl ni, sbb ada trace keputihan dlm urine. Cuma selepas ambil sample, tiada jangkitan kuman cuma keputihan normal aje. Apa yg sy buat ialah cuci kemaluan dgn air garam je lah. Sbb doktor pun xde kata perlu ambil ubat ni sekali lagi. Tawakkal aje lah.

normal sis sbb mse preggy cairan pd vagina kita lebih bnyk doc kata sbb tu xprnh ad keputihan pon bole dpt keputihan mse preggy . cume kne brjaga je . klau gatal ke bau ke ap sbb doc kata ad jngkitn pd kemaluan yg bole bg kesan pd janin . sy dlu ank prtama pon pkai ubt ni . keputihn sy jernih je tpi gatal2 . jdi doc bg ubt ni . xmsala pd janin pon ubt ni mse pkai .

5y trước

bole je sis . xd msala . ubt ni mmg tok mommy preggy yg ad msala jngkitn pd kemaluan . kira mcm antibiotik la same xd beza . tpi selamat yg ni lg dei antibiotik klau awl kehamilan .

Saya pun skrg keputihan lebih dari sebelum pregnant. Tp nurse kt KK ckp itu biasa sbb rahim kita hasilkan mucus lbih. Just jaga kebersihan panties, pakai panty liner selalu, tukar panty liner 3x sehari, panties pun tukar jugak jgn pkai seharian smpai ptg/mlm. Miss V kena always kering lps buang air tu. Hehe saya share je apa yg saya dpt 😁

5y trước

Tu lah... Nurse ada ckp mcm tu.. Mcm2 kan..

Tk normal ..sis kena jumpa doktor .. jgn lambat ,nti Makin teruk Dan gatal .. lps buang air ,bilas miss v kemudian lap dgn Kain kering ..kerap tukar sluar dlm .. Dan lg satu kekdg dr apa yg Kita mkn atau minum jgk .. Saya Masa mngandungkan anak sulung keputihan teruk ,puncanya Saya suka minum minuman bgas ..

Sy pun ada waktu awl2 dulu,kerap tukar panties sis + pakai panties yg longgar,kurangkan pengambilan ais,bykkan minum air masak,kerap cuci n jgn biarkan lembap.alhamdulillah waktu2 awl2 dulu byk skang da xde langsung,dulu bergantung dgn panty liner n siap standby disposal panties sebab xselesa bila keputihan keluar.

5y trước

Sy sllu minum air sejuk.. Maklumlah skrg ni cuaca panas.. 😂 mungkin sbb tu jugak kan..

better pkai sis. sy pun sama. tp lmbt gtau doc. bila bgtau pun dah 34weeks cmtu. bila deliver, baby pny mata asik bertaik jeee. smpi umo 20hari. alhmdulillah lps tu ok. tp kesian. smpi penuh taik mata dia. nk celik pun xboleh. asik kena lap ngan tisu bersih smpi baik. doc bg ubat mata. tp xsanggup nk titis.

Pergi check Dr @ buat pap smear kot. Sbb sebulan before sye preg aritu ade wat pap smear. Pstu sye bru preg ni tibe nurse yg buat pap smear tu suruh dtg. Alang2 scan aritu sye inform Dr and dia ckp ade infection sikit tp xkacau baby pun. Dia just bagi satu ubat tu utk msuk kat vaginal.

5y trước

Tq sis

Saya penah jadi dulu , doktor cakap namanya fungus . sis kena elakkan makan atau minum minuman bergula , elakkan makan roti atau makanan yg ada yis . makan pure yogurt mix dgn buah segar . jgn makan yogurt manis tau . lps tu makan tempoyak sbb tempoyak ada probiotic yg sihat utk usus kita .