Emotional sebelum nak melahirkan anak

Normal ke rasa emosi sangat bila semakin dekat tarikh nak melahirkan? Saya sukar tidur malam sebab takut beranak, and rasa tak ready, rasa macam "kalau saya mati macam mana? Siapa nak jaga husband saya.. siapa nak jaga anak saya.. Allah terima ke ibadat saya yang tak sempurna ni?" Takut tak mampu meneran and akhirnya risiko kat baby Takut tak mampu bagi yang terbaik Takut tak mampu jaga baby Saya nangis teresak-esak kalau fikir macam tu tapi kalau nangis, saya rasa bersalah pula dekat baby... Takutnya😔 Hari-hari saya doa dipermudahkan urusan saya nak beranak dan supaya saya menjadi ibu yang mampu menjaga anak saya nanti..

14 Các câu trả lời

I feel you sis. Pernah melalui situasi yang sama masa nak dekat tarikh bersalin. And doctor diagnosed I as prenatal depression. Memang normal doktor kata, lebih² lagi bila first time dan kita tak tau apa-apa. Doktor suggestkan untuk I supaya tak fikir yang bukan-bukan dan just perlu teruskan je tempoh kehamilan tu. Jangan fikir apa yang belum berlaku lagi. Sebab selagi fikir, selama tu jugaklah emosi akan terganggu. Alhamdulillah, dah selamat bersalin dan baby dah masuk 7 bulan sekarang. In Shaa Allah, sis juga boleh. Jaga diri ya.

Normal sebab hormon time preg mungkin. tp jangan fikir sangat nanti awak akn stress. just follow the flow. In sya allah Allah permudahkan. Sy pun mcm ni dekat2 nk bersalin allah ja tahu perasaan tu. Sy xtahu keadaan sy mcm mana wktu nak bersalin nanti. Tp alhamdulilah anak sy da 6 bulan lebih Waktu bersalin tu percaya ckp sy ni mommi. Nanti da tiba masa tu percaya ckp sy awak auto kuat utk menghadapi situasi tu🥰🥰 Just rilex ya mommi. doa dan zikir banyak. fikir yang bahagia2 jaa ☺️☺️

mom kne kuat ...ingt ank mom...ksian ank jgn pikir sngt bnyk kn zikir mom ,semoge allah dipermudah kn mom dn bby bca ni setiap ari smpai laa mom berslin...oke La ilaha illa anta subhanaka inni kuntu minaz-zalimin Maksudnya: Tiada Tuhan melainkan Engkau (ya Allah)! Maha Suci Engkau (daripada melakukan aniaya, tolongkanlah daku)! Sesungguhnya aku adalah orang-orang yang menganiaya diri sendiri.

think positive sis ..teruskan berdoa & yakin semua nya Allah akan permudahkan ..jgn stress² .. doktor ada akan bantu kita melahirkan baby dgn Selamat , InshaAllah .. pengalaman sy bersalin anak no 3 ..baby besar ,ramai doktor pakar yg dtg support sy ..semua doktor bg semangat masa sy tgh meneran ..ada yg tlg tolak perut,ada yg bg kata² semangat .. Alhamdulillah semua nya Selamat ..

sama ... kadang2 dah tido tiba2 terjaga tengah malam menangis... takpe normal ... mungkin Allah nak kita makin dekat dengan Nya .. time mengandung doa dgn amalan kita berlipat kali ganda .. mungkin Allah taknak kita sia2kan 9 bulan ni ☺️ walaupon dh fikir positive mcm ni pon saya tetap nangis teresak2 sampai nak semput kadang2 .. mungkin hormon masa pregnant 😅

ingatkan saya je rasa mcm ni. 😭😭 kdg2 asyik fikir hari warded nanti kalau lepas czer jadi apa2 mcm mana. nk kena kemas smua brg baby n rumah supaya kalau saya x balik rumah dah husband tau apa nak buat. 😭😭😭 Allahu. mainan emosi sungguh. saya ttc 9y. ni anak pertama. czer 7hb. skrg byk doa minta jauh dari benda x baik and nak smua sihat dan dipermudahkan

Just follow the flow Jgn fikir sesuatu yg diluar kawalan kita. Doa yg baik2 shj sis. Kalau kita emosi sngt nanti risau turun ke anak. Minta dijauhkan lah. Mcm sy terlalu stress dihujung pregnancy smp berat turun. Now dh selamat bersalin. Ank high demand. Hopefuly nanti makin okay la. Semoga dipermudahkan urusan. Selamat ibu dan baby 🤲

Huhu samaaaaa tapi saya masih cuba tenangkan diri 🫠🫠🫠🫠🫠 Sedikit nervous sebab 38 minggu doktor nak induce dah Saya asyik dimomokkan dengan betapa azabnya sakit induce tu so saya macam susah nak tidur malam 🥹🥹 Saya tenangkan diri dengan banyakkan zikir je.. kalau saya larat saya baca surah Maryam...

Sama la, sy pun tak leh tido malam pusing kiri kanan kiri kanan pastu tido mcm tak tido lena. Mcm2 sy terpikir. Emosi cepat nangis sensitive. Due bulan depn tp da nervous mcm esok bersalin

just tgk vdeo2 yg buat awak hepi je.. vdeo baby comey.. vdeo org share pngalaman dyorg bersalin.. at least bley dpt gmbaran sikit2.. slebihnya bykkn bdoa & pikir yg baik2 je..