1st Pregnancy

Normal ke minggu 34 perut selalu mengeras tapi kurang rasa gerakan.

2 Các câu trả lời

Maybe ibu sedang mengalami Braxton Hicks (false contractions) which is normal. Baby akan kurang bergerak bila baby semakin membesar and rahim semakin sempit untuk baby. Tapi baby still kena bergerak, ibu masih kena mengira pergerakan baby. Kalau baby kurang bergerak, makan sesuatu manis or minum minuman sejuk then baby akan react and bergerak. Ibu boleh main picit-picit kat perut juga and observe respond baby. Kalau gerakan baby kurang drpd 6 or 5 dalam masa sejam or x gerak langsung dalam masa sejam, ibu better rush ke hospital jumpa doctor. If perut (rahim) mengeras setiap 30 minit, 25 minit and semakin kerap, ibu kena rush pergi ke hospital juga. Don't worry ya. Time pregnancy ni, kita kena selalu observe badan kita and faham setiap perubahan pada badan.

2y trước

Tq so much dear Sharvena. Feel relief to read your feedback. Really appreciate your response. 🙏

sentiase pantau gerak baby