Tarikh LMP dengan scan beza 3 minggu

Normal ke kalau ikut tarikh LMP dah 8 weeks tapi bila scan baru 5 weeks. Beza 3 minggu tapi dah nampak kantung, janin dan heartbeat. Ada yg pernah macam ni ke? Atau sebab berpuasa ke baby jadi lambat membesar.

4 Các câu trả lời

Normal je sis, saya pon mcm sis. Lagi la saya beza 4w dari tarikh lmp. Saya kawin 3/11/23, and bulan 1 saya tk uzur langsung and dh try buat upt pon mmg negatif so saya biarkan je tpi bila masuk bulan 2 saya try pgi klinik kot ada masalah kesubursn tpi dr kata tkde just dinding rahim saya menebal mungkin dalam fasa ovulation. Jadi dpo 8 , pada tarikh 17/2 saya try check upt alhamdulillah double line. Terus gi scan 23hb tu sebab nak confirmkan . Bila gi scan dr ckp pon benda yg sama masih menebal jgk dinding rahim . Tpi dr klinik tu suggest buat beta hcg sebab takut kandungan luar rahim ke apa kan . Bila result keluar saya preg baru 2-3w. Patut tk nmpk lgi . So dtg lgi genapkan 7w. Bila scan baru nmpk kantung dan janin. Size janin 7w5d and kantong baru 8w1d. Dr suruh bukak buku pink dkt kk . 23/3 saya gi bukak buku and buat basic check up je . Semalam 3rd time untuk app kk and bila dr scan dh lain pulak janin saya 9w1d. HAHAHAHHA dr pun tk tahu nak bgi edd bila tpi bila ikut lmp edd 2/10/24. Kalau ikut scan edd saya 28/10. Tpi dr ckp normal je ada je masalah macm ni tpi janji pertumbusaran bb membesar ikut minggu yg betul. Tunggu la 8/4 ni appointment lagi. So awak jgn risau ya , janji baby sihat and pertumbesaran dia betul so okay je . Maybe masa persenyawaan tu yg tk sama dgn tarikh lmp kita . 🩷

Puasa tiada kaitan dengan tumbesaran baby. Period awak regular ke irregular?

3mo trước

Untuk irregular period, Gestational Age ikut scan lebih tepat

Klau sya tolak fasa ovulate 2w plus kalau sis lmbat subur…

Mungkin awak lambat ovulate. Sis ada track ovulation guna opk tak?

3mo trước

Bermakna betullah saiz kantung & baby tu 😊 takpe awak, dah nampak kantung & baby tu dah bersyukur sangat2 dah. Edd tu nanti doc akan tentukan semula.