Haii mommies. Sy nk tnye ada tk yg pnglamn scan tp tk tk sama dgn week bby brdasrkn tarikh lmp?

Mcm saya patutnya dah 8week. Tp smlm scan baby baru 7week. Tp heartbeat baby nampak dah... Lepas sebulan nanti doktor suruh dtg balik repeat scan. Kalau baby membesar maksudnya tk boleh ikut tarikh lmp tu sebb kita tktahu bila persenyawaan berlaku. #pleasehelp #pleasehelp

6 Các câu trả lời

Sy pun nak tahu jugak, sebabnya EDD sepatutnye 26/11 tapi bila scan 1st time sepatutnya 9minggu tp baby 4minggu, 1st scan EDD 2/1/24, doktor mintak repeat scan(xkomen apa2 sebab kantung ada, tp heartbeat belum ada) 2nd scan EDD 26/12/22 (heartbeat ada) then sy dah jumpa doktor kat klinik desa cuma malangnya xboleh scan sbb gap bru seminggu, doktor mintak repeat scan balik after 2mnggu..pun doktor xboleh komen apa2 sebab xboleh scan.. Sy alahan ada, agak teruk jugak la.. Mohon mommies doakan kandungan sy sihat ya, esk bru nk msuk 12mnggu..soalan sy, normal x kalau edd x sme dgn lmp?

Okay je sis. Sebab kita tak tahu persenyawaan tu bila. Saya pernah bulan 8 scan sepatutnya dah 7w2d masa scan tu 5w2d. After scan saya macam stress takut kantung kosong ke apa. Sampai saya miscarriage pada 3/9. Dan alhamdulillah bulan 11 dapat double line balik skrg saya dah 5w5d doakan saya iya belum pergi scan lagi 😁

2y trước

iya sis betul tu... lepas scan je balik risau kan knp bby tk sama week brdsrkan tarikh lmp kita. tp doktor pun kata sama mcm akak kata tula. kita tktahu bila persenyawaan tu berlaku. tu tarikh dgn lmp tu tk sama...

Normal je mcm tu, kadang2 baby kecik lagi 7 atau 8 minggu sebb tu bila scan jadi lain biasanya scan masa 11 minggu camtu baru boleh tentukan betul2..

2y trước

ohyeke. saya bila lepas scan doktor bgtahu mcm tu ha saya risau dah sebb tk sama kan... thank you mommy respon

Same lah dgn kite.. Klu sye lain pulak, nk ikot sye baru 7minggu, tpi scan dn 8minggu lebih dah.. rase nye normal mcm tu..

2y trước

kan... sebb kalau beza sehari dua mungkin kita ok kan. tp bila beza seminggu dua mula la kita risau. balik rumah malam dah tk boleh lena terpk anak kita ok ke dalam perut ni...

ok juga tu sbb nmpk heartbeat suma.. sy 7 week g scan x nmpk apa apa lg ni.. dktor kta mgkin bru 4 week 🥴

2y trước

awk jantung kelip2 ye mcm sy pon sy igt da 8 week tup2 scan baru 7 week 1 hari tp jantung da bleh dgr dgn jelas

Betul la tu.. Week ikut scan bukan ikut lmp