Baby baru 4 hari.first mom

Nak tnya utk mumy" apa cara ya supaya baby nak mnyusu bdn dgn kita. Baby sya tak nak mnyusu bdn dgn sya. Mngkin bby da trbiasa masa sya brsalin baby dgn sya brpisah dn sya pn blum ada air susu skrng pn bru ada tpi tak bnyak sikit je lagi jdi smntara bby mnyusu susu botol. Skrng pn sya paksa bby mnyusu susu bdn tpi baby asyik nangis je. Dn mmng payu dara tu sakit ke klau bru nak mula" berair susu ni. Dn mommy" tolong bgi tips utk turunkan kuning baby sbb skrng baby sya balik" cek kuning.

2 Các câu trả lời

sementara ni pam/marmet dulu supaya payudara dpt ransangan utk hasilkan susu & top up dgn susu fm nk bg kuning baby turun. kuning nk cepat turun, baby kena kerap susu, kencing & berak. mula2 baby mmg tak pndai nak latch lg, dia pun baru nak belajar. mommy kena sabar ya. sakit tu pulak mungkin sbb bengkak susu, cuma tekan2 ada rasa ketulan tak, kalau ada kena tuam & marmet. sbb kalau bengkak susu boleh demam & susah nk urus baby nanti. utk cara penyusuan yg betul, boleh minta nurse kk ajar cara2 & rujuk vid2 di medsos (ig: bestnyamenyusu/nadmasrom). moga membantu.

1y trước

tq info nya sis 😊

Puan kena belajar cara lekapan mulut bayi dgn betul pada areola, bukan puting. Penyusuan yg betul, tak akan rasa sakit. Puan boleh dapatkan bimbingan penyusuan cara yg betul dgn nurse di KK yg menyokong penyusuan ibu / klinik rakan bayi atau upah Pembimbing Penyusuan bertauliah berdekatan puan.

1y trước

Sama-sama