anak susah menyusu

anak saya umur 1bulan 26hari, sblum ni mnyusu bdn okay. skrg ni ada masa elok je tpi kejap2 5min mcm x tu lpas tu tdo nnt tbgun cri susu lgi, then ada masa asyik nak susu xbhnti, smpai overfeed muntah memancut kdg2. tpi ada juga masa dia mnyusu kdg2 dia mcm geli dgn nipple then mcm nak muntah, end up muntah sikit. ada pulaa tgh2 menyusu dia tersedak batuk2 then end up muntah juga. smpai kdg2 sya trauma nak susu kan dia.. baby sya boy sptutnya boy mnyusu kuat kan baby sya kdg2 kuat susu kdg2 tdo je. sya stress kdg2 baby asyik ngis nak susu tpi bila susu kdg2 muntah kdg2 xbhnti susu smpai overfeed.. ada x sape2 mcm situasi sya, sya ada cuba bgi pacifier tpi dia akan mcm nak muntah then akan muntah mcm jnis dah cuba.. skrg tpksa dodoi kat bdn. tu pun ambik msa lama sgt utk dia nyenyak.. xlama lgi sya akan kerja tpi sya xrasa sya mampu klu mcm ni, rasa nak give up bf pun ada before ni anak first xde issue bole susu smpai 2thun. tapi baby skrg botol yg dlu beli pkai wktu dia kuning pun dia dah start reject.. mcm mna nak start kerja ni 😢😭 mohon bantu sya#advicemommies maaf pnjg sgt tulis..

2 Các câu trả lời

Sama mcm anak sya sekarang 2 bulan lebih. Seblm ni menyusu badan memandangkan mcm tdk cukup, sya bagi susu botol. Begitu lah, sdh tidur kjp tu bangun mau susu, tdk lama muntah. Mcm balik2 minta susu.. Nangis mcm tdk cukup. Seblm ni anak2 sya masa baby tdk pernah mcmni. Lagipun bagi susu badan sj. Kira 1st time anak yg ke4 begini. Bila selalu begitu. Baru sya perasan. Perut baby masuk angin, lepas minum susu kena keluarkan angin (kasih sendawa dia) Lagi2 baby minum susu botol ni. Dan sya bendungkan baby. Seblm ni sya jarang2 bendung dia. Jangan lupa sapu minyak angin di perut baby juga ya. Malam sya tdk bagi susu botol sdh. Seblm ni sya bagi memang baby meragam tgh mlm sampai subuh, smp sya stress. Bila sya bagi susu badan memang baby menyusu sj tp tdk sudah meragam waktu malam. Nangis minta susu sj tp lps menyusu tidur nyenyak sdh. Apa2 pn kamu cuba sj ya. Ni pengalaman sya, sorry panjang juga sya tulis

Mungkin perut baby angin… kalau asyik muntah tuu…