mom to be

nak tnya klau sya nak check utk sahkan betul pregnant dan nak tau brp bulan.. sya kena pergi klinik ibu dan anak atau klinik biasa pun boleh ke?

14 Các câu trả lời

Sis better check klinik kerajaan. Mana2 klinik kesihatan pun boleh. Tp kalau nk g swasta, lg bagus kalau gi klinik yg mmg ada utk ibu n anak. Sbb kadang2 kalau klinik swasta biasa, x detail sgt dia bgtau info kpd kita. Tau pregnant, bpe weeks je. Xdetail cthnye heartbeat bby. Due date bby. Kalau KK biasanya dah awal2 tu tau. Nti buka buku pink lg detail nurse akn bgtau.

Beli upt, cek. Ambil masa kencing pertama waktu pagi lebih baik kalau betul2 nak confirmkan. Kencing sikit, pastu ambik yg tengah2 kencing tu. Bila naik dua line kat upt tu, pastu kira dari tarikh last sis datang period, tapi ambil hari yg pertama. 1minggu=7hari. 1bulan=dalam 4 minggu. Kalau dah 6 minggu dan ke atas boleh pegi jumpa doktor dan scan terus sekali.

Saya dulu check upt positif, terus saya pergi klinik kesihatan. Lepas dah check, doktor suruh buka buku pink terus. Masa tu saya dapat tahu saya 5 weeks pregnant

sy pegi hosp kerajaan jer.. dia test urine anta makmal.. nk tau kdr hcg da mningkt brp.. jd dia bole detect usia kndungan brdasarkn jumlh hcg..

5y trước

betul

Saya terus je buat ujian UPT kt klinik KKIA...bayar rm 10 ke rm11 (tak ingat) utk ujian tu...dah positif trus buka buku pink...masa tu baru 6 week

5y trước

Klu bwk GL free...ntah le kt kuala kangsar ni berbayar plk...mula buat ujian tu kt kkia sbelah sekolah, pastu repeat plk kt kkia kt kg ni pun byr jgk..

Boleh g klinik swasta utk dating scan n then g kkia utk buka buku.. lg senang kalau dh buat dating scan dkat swasta..

Sy pegi scan kat klinik swasta dan bawa gambar scan ke kkia/kd. X susah2 test kencing lg terus appointment buku pink

Gi je klinik krjaan..ckp nak cek pregnnt ke x..tp kt umah mst la da check sndiri dlu..

sy pergi klinik swasta dulu..pastu tunjuk scan dr klinik swasta tu kt kkia 😊

Dah test pakai UPT? Klinik swasta dulu pun boleh.

5y trước

Boleh sis.. Sy pun lepas cek upt +ve, sy g klinik swasta dulu. Dia scan Lepastu, sy bawak je gambar scan tu untuk buka buku kat KK