Ruam susu atau ekzima

nak tnya ibu2 yg berpengalaman kat sini ,umur baby sya baru 30hari muka dan leher & telinga anak sya ada merah2 nk dekat seminggu lebih dah risau sangat x thu ubat apa yg sesuai ada ka ini ruam biasa atau ekzima sya risau sangat2 , dah try letak mcm2 pun stil x sembuh2 jga boleh suggest kan tak ubat apa yg sesuai untuk kulit mcm baby sya ni 🥺

Ruam susu atau ekzima
42 Các câu trả lời

Ya Allah..kesiannya baby awk..🥺ank sy pun pnh jd mcm ni tp xteruk sgt..tp baby awk ni mcm kne ruam susu..tp tahap severe.puncanya mgkin kulit baby awk tkena susu semasa menyusu..kalo eczema die jd bkuping putih2 cmtu..kdg2 posisi kte mnyusu salah xpun kte ttdo wktu susukan baby.so air susu tu tkena pd kulit baby tnpa disedari.sy dah pakai mcm2 ubat pun xbaik jgk..n bahaya jgk kalo ubat or krim yg kte guna xsesuai dgn kulit baby sbb blh jd makin teruk..ape yg sy buat tiap kali lps menyusu sy lap sekitar mulut atau kulit baby yg tkena susu..sbb air susu ni akan rse melekit kalo xlap.kalo tkena kulit org dewasa pun blh rse lekit.juz dap2 dgn air pastu biarkan je xperlu pakai apa2.mse mandi plk basuh brsih2 dgn air suam..n one more thing..baby xblh bpeluh..kne pastikan die rse kering dan selesa..lme2 ruam tu hilang sndri..😌

3y trước

baru nak komen benda sama 👍👍👍

Anak saya dulu macam nie mase dia baby. umur belum sebulan lagi da kena. Ingatkan ruam susu. sekali ekzema 😥 doktor akan bagi ubat Aqueous cream & Krim Steroid. Alhamdulillah...bersih da muka anak saya. Now anak saya da umur 1 tahun 6 bulan sekarang.. Anak saya memang under pakar kulit sebab dia memang Ekzema. terbaru dia kena kat kaki tangan perut. tak lama tu..alhamdulillah baik. Anak saya kalah dengan Madu. susu perisa madu pun tak boleh. Snack honey stars pun tak boleh.

jika nak boleh guna ni! beli di farmasi letak titik titik sikit sikit sahaja ye sapu nipis2 sahaja sehari dua kali .anak saya naik ruam muka dan badan saya guna ubat tu 3hri dah nampak perubahan hari ke 5 dah baik. alhamdulillah anak saya dh baik kedua dua anak saya saya guna ubat ni je bagus sagat ubat ni. peyakit ruam atau eczema ni jgan biar kan lama2 dia akan merebak. rawat cepat² sebelum jadi teruk ye sis.

3y trước

saya guna ni utk kurap

semoga baby sis cpt sembuh ya..aamiin² doktor ank sy ckp eczema..dulu ank sy kena mcm tu juga..sis kena pstikan keadaan sekitar tak kering dan panas..doktor bg sudocream dan antibiotik tp sy x bg mkn pun sbb baby ag kan..sy sapu sudocream shja lepas tu doktor suggest mandian ezerra,talcum liquid ezerra dan lotion ezerra

Lebih baik refer doc. Kalau eczema better bagi doc yang sahkan sbb eczema ni ada ubat specific, cara penjagaan pun kena lebih terperinci. Jangan letak apa2 dah dekat baby tu, kesian dia. Kalau sikit takpe juga nak buat experiment letak itu ini tp ni dh mcm ni better refer doc okay ibu 👍

pnah jg bb jd g ni tp alhamdulillah xtruk g ni.. sy bwk g klinik swsta pakar bb... doc bg ubat krim.. mula2 krim yg biasa xde steroid.. then doc bg yg ad steroid.. alhamdulillah elok dh.. dlm mse 2 3 ari dh brkurangan n now licin dh klit muka bb.. aamiin

yaAllah kesian nye baby comel nih . msih trjdi ke sis.. klau msih , sy nak suggestkan sis ambik produk shaklee herbal blend.. bby sy kne ruam susu sblum nih , sy letak krim herbal blend dh beransur pulih.. sis klau nak , boleh refer sy ye.. sy guna sy jual 🤗

2y trước

ade jual lagi ke?

Kne tnya doktor tu, klo doktor ckp ruam biasa xpe, mcm sy ruam satu badan dari muka smpai bdn tp xtruk merah mcm ni.. Tp doktor and misi ckp kdg2 ruam susu and panas je.. Dia ckp OK nnti hlg sy biarkan je.. Then mmg hlg.. So better suruh doktor tgk..

Saya pun mengalami perkara ni. Saya amalkan mandikan baby dengan air campur oat sahaja. Lepas baby menyusu, sentiasa lap muka dengan kain lembap air suam. Pas tu sapu cream Aqueous sehari 2 kali. Saya amalkan dlm 5 hari je. Skrg kulit baby licin dah

better pergi klinik kanak² utk kepastian . awk x leh main agak² ni eczema ke ruam . kalau eczema lain ubatnya . kalau ruam lain ubatnya . x boleh guna yg lain . takut makin worst . p klinik utk confirmation k . jgn tggu lama .. ksian anak ..